Регистриране
Медицински университет - Варна
Проф. д-р Параскев Стоянов

За нас

​​​​​​​

Актуално

​ Медицински учебници и атласи на Thieme свободни за изтегляне
 
Над 100 нови и преработени издания от електронната библиотека на немско издателство Thieme са достъпни за четене онлайн и изтегляне. Това са медицински учебници и цветни атласи в областта на анатомията, хирургия и в частност неврохирургия, радиология, дерматология, хематология, патология и патофизиология, биохимия, образна диагностика, клинична психология и други. Пробният достъп до електронната библиотека на Thieme е активен до 31 декември 2016 г. и е осигурен от Библиотеката на МУ-Варна. Изтеглянето на атласи и учебници е възможно от всички IP адреси на Медицински университет – Варна.
 

​Временен свободен достъп до платформите на Thieme в областта на неврохихургията, отоларингологията и рентгенологията.
До 11 декември 2016 г. всички преподаватели и студенти на МУ-Варна имат свободен достъп до платформите на водещото немско издателство Thieme в областта на неврохирургията, отоларингологията и рентгенологията. Временният достъп е осигурен от Библиотеката на МУ-Варна и е наличен през мрежата на университета.
eNeurosurgery е най-пълният онлайн неврохирургичен ресурс. Той предоставя над 57 400 страници от електронни книги на Thieme, повече от 52 400 изображения и видеоклипове, над 418 илюстрирани постъпкови процедури, както и  едновременно търсене в списания на Thieme и PubMed.
Като най-пълният онлайн оториноларингологичен ресурс eOtolaryngology предлага повече от 39 500 страници от електронни книги на Thieme, над 58 500 изображения и видеоклипове с непрекъснато нарастваща колекция от илюстрирани постъпкови процедури, както и едновременно търсене в списания на Thieme и PubMed.
Повече от 49 000 електронни книги страници, над 99 000 изображения, и над 2500 случая и стотици часове с видео лекции може да намерите в eRadiology​.


На 10 октомври врати отвори новата библиотека във Факултета по фармация с работно време -  понеделник до петък, от 8:30 до 17:00 часа. Библиотеката е разположена на втори етаж.

​​

Презентация на световни медицински издателства и дигитални ресурси „Отвъд учебника по медицина… Дигитални ресурси и решения за преподаватели и студенти“ е темата на презентация на нови учебни материали, която ще се проведе утре, 8 ноември 2016 г., от 15 часа в Библиотеката на МУ-Варна. Лектор е Кинга Пржидрига, представител на издателствата Macmillan Higher Education, Thieme, Wiley and Wolters Kluwer Health. Ще бъдат представени нови популярни заглавия и дигитални ресурси от типа ThePoint, PrepU, LauchPad, WileyPlus and WinkingSkull. Поканени са преподаватели и студенти.

РАБОТНО ВРЕМЕ НА ЗАЕМНА ЗА СТУДЕНТИ

от 9.00  до 12.00  и от 13.00 до 16.00

ГРАФИК ЗА ПРИЕМАНЕ И РАЗДАВАНЕ НА УЧЕБНИЦИ

От 26.09.2016 г.  до 30.09.2016 г. може САМО да връщате учебници.
3 и  4.10.2016 г. -  V  и VI курс
5 и  6.10.2016 г.  -  III и IV курс
10 и 11.10.2016 г.  -  II курс
12, 13 и 14.10.2016 г.​  - I курс
 
След 17.10.2016 г.  заемната ще работи с всички курсове от 13.00  до 15.00
 
За дома се раздават САМО СТАРИ издания на учебниците /1980-1990/.
 
Моля, преди да заемете учебници, консултирайте се с преподавателите си, кои от тях са подходящи за вас.    

             

Свободен достъп до пълната колекция на Taylor and Francis

Издателство Taylor & Francis предоставя пробен достъп до пълната си колекция от списания, отворен до 15 юни 2016. Тематичните колекции на Taylor & Francis включват около 2689 списания по 30 теми – от антропология, политика, образование до сигурност и медицина. Медицинските колекции са достъпи единствено за университетите, профилирани в тази област като МУ-Варна.

Медицинските колекции са по темите:
 • Обществено здравеопазване
 • Клинична психиатрия и неврология
 • Обща медицина и стоматология
 • Фармация и Токсикология

Свободният достъп е до 15 юни 2016 г.

Свободен достъп до AccessPharmacy до края на май

До края на месец май студенти и преподаватели имат възможност да се възползват от платформата  AccessPharmacy. Представена е колекция от над 30 фундаментални за  фармацията интерактивни  учебници на едно от най-престижните издателства за медицинска литература McGraw Hill . Освен електронни книги и учебници, потребителите могат да открият  много богата допълнителна информация:
- в секция „Quick reference" – ще откриете кратки  справки за диагностика и лечение на различните заболявания,  медицински калкулатор и др.;
- в секция „ Drug therapy Cases" –  Над 150 клинични случаи с работни тестове за проверка на знанията;
- В секция „Extensive self-assessment"има над 10 000 въпроси и отговори, дава възможност за създаване на учебни тестове за проверка на знанията на студентите.
- Секция „Extensive self-assessment" – дава информация и индикатори за дозировки, противопоказания и реакции към над 1000 базови медикамента; има и приложение с база за билки и хранителни добавки.
Платформата AccessPharmacy разполага с богата Мултимедия и много изображения.

Базата e достъпна от всички IP адреси на Университета до края на месец май.

​​​​​Временен свободен достъп до Cambridge Journals Online

Библиотеката на МУ-Варна предлага временен свободен достъп до Cambridge Journals Online (CJO) -  онлайн платформа научни списания, публикувани от Cambridge University Press. Сайтът съдържа научни статии от над 360 списания на Cambridge в над 40 области, дигитализирани от 1770 г. до наши дни. Областите включват:
• Биология
• Биомедицина
• Екология 
• Образование
• Науки за околната среда
• Медицинска политика
• Медицина
• Молекулярна биология
• Невронауки
• Хранене
• Ботаника
• Психиатрия
• Психология
• Психотерапия и консултиране
• Социални науки и др.

Списанията са достъпни чрез този лин​к  до 15 юни 2016 г. Можете да намерите ръководство за потребителя тук​

Свободен пълнотекстов достъп до списанията и архива на Springer

Достъп до над 8 милиона научни документа от списания, книги, научни колекции, протоколи и справочни издания предлага базата на издателската компания Springer. Пълнотекстовият достъп, осигурен от Библиотеката на МУ-Варна чрез http://link.springer.com/, включва над 2700 реферирани списания, повече от 100 000 книги от 1842 насам, и над 300 справочни издания. Базата от електронни книги на Springer се състои от монографии, учебници, атласи, лекции, книжни серии, справочници и др.

Продукцията на Springer е изключителен източник при научните разработки и платформа за водещи нови научни изследвания. Компанията е издател на творбите на над 190 нобелови лауреати по медицина, химия, физика и икономика.

Наред с новите издания университетските потребители имат достъп и до Архива на Springer, където могат да бъдат намерени иначе трудно достъпни заглавия.

Свободен достъп до ClinicalKey

Библиотеката на МУ-Варна осигури достъп до ClinicalKey – медицинска търсачка и база данни, поддържана от Elsevier. Свободният пробен достъп е до 4 март и на практика дава вход до цялата медицинска библиотека на издателство Elsevier. Това означава пълнотекстов достъп до над 600 списания, 1000 книги и над 9000 видеоматериала на медицинска тематика. През ClinicalKey може да се влезе и базата MEDLINE на US National Institute of Health. Освен това могат да се експортират цитати, изображения и друга авторска информация за презентации в PowerPoint.

Достъпът до ClinicalKey ни дава:

 • Пълнотекстови книги и списания
 • Ръководства за първа помощ
 • Брошури за пациента, с възможност за собствен дизайн
 • Лекарствени справочници по „Златен стандарт"
 • Хиляди видеа, включително с консултации за процедури
 • Милиони изображения с високо качество
 • Практически ръководства
 • Клинични изпитвания, одобрени на правителствено ниво
 • Напълно индескирана MEDLINE

   

Важно: За отдалечен достъп до ClinicalKey   можете да ползвате вече наличните име и парола за достъп до Science Direct и Scopus.

​Свободен достъп до научните бази на Royal Society of Chemistry до края на февруари
 
Библиотеката  на МУ-Варна, благодарение на Българския информационен консорциум, осигури едномесечен свободен достъп до научните бази на Royal Society of Chemistry. Това включва и RSC Gold - фантастичен ресурс, който предлага всички RSC онлайн списания, база данни и актуални електронни книги в един пакет.
Royal Society of Chemistry издава 40 реферирани списания, има богата колекция от електронни книги и собствени бази данни. Сърцевината на научните публикации са в областта на химията, но има и богата съпътстваща литература в сферата на биология, биофизика, физика и медицина.
 
Пробният достъп включва и три от специализираните бази данни на RSC:
MarinLit за морски и океанографски изследвания в областта на биохимията и екологията;
The Merck Index* Online, който един от най-авторитетните и надеждни източници на информация за химикали, лекарства и биологични продукти. Включва над 15 000 монографии.
ChemSpider e свободна база за над 34 милиона химически структури, свойства и свързаната с тях информация.
 
През RSC нашите учени и студенти имат и невероятната възможност за достъп до National Chemical Database Service на британската академична общност.
 
​ ​

​Библиотеката на МУ-Варна осигурява достъп до базата данни „MEDLINE Complete"

Библиотеката на МУ- Варна, чрез Български информационен консорциум, осигурява достъп до базата данни „MEDLINE Complete", предоставяна от EBSCO Host. Годишният абонамент, платен от Университета, е до края на януари 2017 г. Абонаментът дава достъп до базата чрез всички компютри в мрежата на университета през този линк: https://search.ebsco​host.com или през сайта на Библиотеката.

„MEDLINE Complete" осигурява пълен текст на статиите за над 2500 списания в различни области на медицината. Голяма част от изданията са достъпни без ембаргов период, веднага след тяхното публикуване. Виж още .

Инструкции за работа

Заявка - отдалечен достъп   ​ 

Допълнително към „MEDLINE Complete" издателят EBSCO Host дава достъп и до следните бази данни:

Health Source - Consumer Edition 

Тази база данни е най-пълната колекция на потребителска здравна информация с теми по медицина, спортна медицина,  храни и хранителни режими, грижи за детето и др. Достъп до 80 пълнотекстови здравни списания.

AHFS Consumer Medication Information

Надежден източник на информация за лекарствени продукти. Данните се актуализират месечно, информацията е достъпна на английски и испански език.

GreenFILE​

Информационна колекция, отразяваща всички аспекти на влияние на човека върху околната среда (глобално затопляне, парников ефект, замърсяване, рециклиране, възобновяеми източници на енергия и т.н.)Годишно издание на Националния център за информация и документация (НАЦИД)Популяризира постиженията на съвременната българска наука във всички области на познанието.

Достъпът - в читалните на Библиотеката, или по заявка за отдалечен достъп (email: library@mu-varna.bg).
​Свободен достъп до Academic Video Online на Алекзандър Стрийт

Библиотеката на МУ-Варна, посредством Български информационен консорциум, предоставя свободен достъп до бази на издателство Алекзандър Стрийт, валиден до 11 март 2016 г.

Достъпът включва и Academic Video Online - политематична „супер-колекция" с академични видео материали в областта на здравните науки, бизнес, музика, литература, история, инженерни науки и др.

Специално за медицински университети са добавени и следните специализирани бази данни:

 • Rehabilitation Therapy in Video
 • Sports Medicine and Exercise Sciences in Video Series (Volume 1 and Volume 2)
 •  Digital Imaging in Video
 • Dental Education in Video        
 • Nursing Education in Video

 Ново в академичната видео колекция е Medical Imaging in Video. Това са 125 часа трейнинг по образна диагностика и лечение, представени в изключително подробен и високо качествен интерфейс.

Достъпът до базата е осигурен само през компютрите на териториите на университета (сграда Ректорат, Факултет по дентална медицина, Медицински колеж и електронната библиотека в УМБАЛ „Св. Марина").

Базата данни е достъпна чрез този линк или през сайта на Библиотеката .

http://search.alexanderstreet.com

Библиотеката на МУ-Варна, посредством Български информационен консорциум, предоставя пробен достъп до колекцията "Academic OneFile" на Gale Cengage до 7 януари 2016.

Academic Onefile на Gale Cengage Learning е база данни с рецензирани, пълнотекстови статии от водещи списания по света. Ресурсът обхваща физическите и социалните науки, технологиите, медицина, инженерство, изкуства, литература, теология, както и много други дисциплини.

Инструментът Topic Finder добавя сила и дълбочина на търсенето, която позволява на студенти и изследователи да извличат още по-точни резултати от търсенето и да развиват целта на научните си изследвания по иновативен начин.

Достъпът до базата е осигурен само през компютрите на териториите на университета (сграда Ректорат, Факултет по дентална медицина, Медицински колеж и електронната библиотека в УМБАЛ „Св. Марина").

Базата данни е достъпна чрез този линк или през сайта на Библиотеката​.

Библиотеката осигурява свободен достъп до медицински колекции на Taylor & Francis

Библиотеката към Медицински университет - Варна осигурява временен свободен достъп до медицинските колекции на Taylor & Francis. Достъпът ще бъде активен до 17 ноември 2015 г.  Колекциите, публикувани от 1997 г., обхващат 30 основни дисциплини, включващи:

 • Обществено здраве и здравни професии
 • Клинична психиатрия и неврология
 • Обща медицина и стоматология
 • Фармацевтика и токсикология.

Колекциите са достъпни чрез този линк или през сайта на Библиотеката.

Библиотеката на МУ-Варна осигурява достъп до базата данни „Dentistry & Oral Sciences Source"

Пробен достъп до базата данни „Dentistry & Oral Sciences Source ", предоставяна от EBSCO Host, осигурява Библиотеката на Мeдицински университет - Варна чрез Български информационен консорциум. Пробният достъп е до 20 ноември 2015 г. и е осигурен за всички компютри в мрежата на университета чрез този линк: https://search.ebscohost.com или през сайта на Библиотеката. Виж повече​
​Библиотеката на МУ-Варна осигурява достъп до базата данни „MEDLINE Complete“

Библиотеката на Мeдицински университет - Варна чрез Български информационен консорциум осигурява достъп до базата данни „MEDLINE Complete", предоставяна от EBSCO Host. Пробният достъп е до 30 октомври 2015 г. и е осигурен за всички компютри в мрежата на университета чрез този линк: https://search.ebscohost.com или през сайта на Библиотеката.

„MEDLINE Complete" се базира на добре позната индексна база данни MEDLINE, но осигурява пълен текст на статиите за над 2500 списания в различни области на медицината. Голяма част от изданията са достъпни без ембаргов период, веднага след тяхното публикуване онлайн. Виж още​.

РАБОТНО ВРЕМЕ НА ЗАЕМНА ЗА СТУДЕНТИ

от 10.00 ч. до 12.00 ч.  и от 13.00-15.00 ч.

Г Р А Ф И К  ЗА РАЗДАВАНЕ НА УЧЕБНИЦИ

1 и 2.10.2015 г. - VI курс
5 и 6.10.2015 г. -  V курс
7, 8 и 9.10. 2015 г. -  IV курс
12, 13 и 14.10.2015 г. -  III курс
15, 16 и 19.10.2015 г. - II  курс
20, 21, 22 и 23.10.2015 г. - I   курс

След 23.10.2015  заемната ще работи с всички курсове от 13.00 ч. до 15.00 ч.

За дома се раздават САМО СТАРИ издания на учебниците.

Моля, преди да заемете учебници, консултирайте се с преподавателите си,  кои от тях са подходящи за вас.

от 17.09.2015 г.  до 30.09.2015 г. може САМО да връщате учебници.

Работно време:

 от 10.00 ч. до 12.00 ч. и от 13.00 ч. до 15.00 ч.

​Достъп до British Medical Journal и до две нови бази данни осигурява Библиотеката на МУ-Варна

Библиотеката на МУ-Варна осигурява свободен едногодишен достъп до едно от най-влиятелните и уважавани издания за обща медицина в света – British Medical Journal. 


В челните редици на иновативно мислене и практика в областта на здравеопазването от 1840 г. насам, BMJ e четвъртото най-цитирано списание за обща медицина в световен план с повече от 1 милион онлайн посетители всеки месец. Това е първото научно списание с интерактивен сайт, обновяващо съдържанието си два пъти дневно. 

Достъпът до изданието ще е валиден до 1 май 2016 година и може да бъде направен оттук  или през сайта набиблиотеката.
 
До края на юни 2015 г Библиотеката на МУ-Варна осигурява свободен временен достъп до две нови бази данни: Proquest Hospital Collection и Informa Healthcare Journals.

ProQuest Hospital Collection  e най-обширният пълнотекстов здравен ресурс от ProQuest с над 5,6 милиона дълбоко-индексирани записа. 

Informa Healthcare Journals e колекция от над 150 водещи здравни и медицински списания с висок импакт фактор и рецензирано съдържание. Някои от най-популярните заглавия включват Current Medical Research & Opinion (CMRO),  серията Expert Collection (състояща се от Expert Opinion и Expert Review списанията), и Medical Teacher. 

Представители на световното издтателство Elsevier гостуват на МУ-Варна

Eдюкейшънъл Център и Elsevier – едно от най-големите издателства в света, което годишно издава около 1/4 от всички статии, публикувани в научните издания, организира презентация на тема „Educational solutions from Elsevier".

Презентацията ще се състои на 11 юни 2015 година (четвъртък) от 14:00 ч. в Докторантското училище на Медицински университет – Варна, ет. 3. Поканени да участват са преподаватели и студенти на МУ-Варна.

​​
На 08.05.2015 (петък)​​ Библиотеката ще има санитарен полуден и ще работи с читатели от 13:00 ч.

На 11.05.2015 (понеделник) Библиотеката ще работи от 9:30 до 17:00.


Временен свободен достъп до платформите на Thieme в областта на неврохихургията, oтоларингологията и рентгенологията

До 31 май 2015 г. всички преподаватели и студенти на МУ-Варна ще имат свободен достъп до платформите на водещото немско издателство Thieme в областта на неврохирургията, отоларингологията и рентгенологията. Временният достъп е осигурен от Библиотеката на МУ-Варна и ще може да се осъществи през мрежата на университета.

eNeurosurgery е най-пълният онлайн неврохирургичен ресурс. Той предоставя над 57 400 страници от електронни книги на Thieme, повече от 52 400 изображения и видеоклипове, над 418 илюстрирани постъпкови процедури, както и  едновременно търсене в списания на Thieme и PubMed.

Като най-пълният онлайн оториноларингологичен ресурсeOtolaryngology предлага повече от 39 500 страници от електронни книги на Thieme, над 58 500 изображения и видеоклипове с непрекъснато нарастваща колекция от илюстрирани постъпкови процедури, както и едновременно търсене в списания на Thieme и PubMed

Повече от 49 000 електронни книги страници, над 99 000 изображения, повече от 2500 случая и стотици часове с видео лекции може да намерите в eRadiology/Medlantis.

​​Уважаеми колеги,

Във връзка със заповед № Р-100-92 от 13.02.2015 г.  ви уведомявам, че крайният срок за създаване на профили в Google Scholar с цел повишаване на международната видимост на научните публикации на Академичния състав  е удължен до 10.05.2015 г. След този срок ще бъде потърсена отговорност от ръководството на МУ-Варна.​ 

Благодарим на тези, което вече са изпълнили заповедта коректно!

​ 


Уважаеми колеги, библиотеката инициира създаването на профили на преподаватели от МУ-Варна в Google Scholar, което ще допринесе за увеличаване на международната видимост на научната дейност на университета.

Възползвайте се от направената от нас видео презентация за създаване на профил. 

Линк към сайта наGoogle Scholar с допълнителна помощна информация. 

Издателство „Стено" направи дарение за университетската библиотека

Общо 40 заглавия на автори на МУ-Варна постъпиха в Библиотеката на университета като
дарение от издателство „Стено". Сред тях могат да бъдат открити заглавия в областта както на медицината, така и на общественото здраве, фармацията, денталната медицина, офталмологията и химията. Част от заглавията са на англоезични автори. Всички книги от дарението ще бъдат предоставени за ползване от читателите на библиотеката.

Уважаеми потребители,

библиотеката предоставя 1-годишен онлайн достъп до около 40 заглавия нови книги, постъпили в библиотеката чрез проект: "Повишаване на научния потенциал и възможностите за кариерно развитие в областта на медицината, здравеопазването и биотехнологиите" в областите „Медицина", „Дентална медицина", „Обществено здравеопазване" и „Фармация".

Книгите могат да се ползват само от електронната читалня в Централна библиотека, чрез предоставена от нас парола.

Списък със заглавията можете да видите тук.​


Уважаеми потребители,

Уведомяваме ви, че на територията на Факултета по дентална медицина и зала „Владимир Иванов" в МБАЛ „Св. Марина" са организирани електронни читални със свободен достъп, възможен чрез  безконтактни магнитни карти. Картите се изработват в Библиотеката на МУ-Варна, сграда „Ректорат" от 9:30 до 16:00 ч. ​