Регистриране
Медицински университет - Варна
Проф. д-р Параскев Стоянов

Новини и Събития

2000 посетители бяха част от Дните на отворени врати в МУ-Варна

На 22 и 23 март за поредна година Медицинският университет – Варна посрещна кандидат-студенти, родители, учители и гости на традиционните Дни на отворените врати. Над 2000 посетители от Варна, Шумен, Велико Търново, Русе, Ямбол, Стара Загора, Добрич, Бургас, Силистра, Карнобат, Горна Оряховица и други градове имаха възможност да се докоснат до необятния свят на медицинската наука в най-модерния и високотехнологичен медицински университет у нас.

Посетителите се запознаха със специалностите и учебните програми във факултетите по медицина, дентална медицина, фармация, обществено здравеопазване и в Медицинския колеж.

Тазгодишният иновативен технологичен елемент в представянето на университета бе 3D Air LED display, който събуди интерес сред всички гости. Представители на Студентския съвет развеждаха посетителите сред различните пунктове в сградите и заедно с експертите от Учебен отдел отговаряха на въпросите им. Кандидат-студентите имаха възможност да се потопят в атмосферата на академичния живот и споделиха, че за тях е било много полезно да разговарят със студенти, преподаватели и бивши възпитаници на университета.

Присъстващите имаха възможност да получат информация за предлаганите специалности и процедурата по кандидатстване, да разгледат симулаторите, използвани за обучение на студентите, музейната сбирка по анатомия от 3D холограми, както и да разберат какъв е моделът за създаване на анатомични модели чрез 3D принтери. Те присъстваха на разнообразни химични опити, атрактивни лабораторни експерименти, микроскопски и макроскопски наблюдения, демонстрации на живо с високотехнологична апаратура и демонстрация на „виртуална класна стая", представянето на учебната платформа Blackboard и симулационния софтуер за физиологични експерименти и изследвания. В една от аудиториите на университета бе разположен и първият в България симулатор за лапароскопска хирургия, където, под ръководството на специалист, посетителите можеха да опитат да извършат оперативни действия. Пред гостите бяха представени и презентации на някои от най-новите и желани специалности, сред които „Логопедия" и „Здравен мениджмънт". Студенти от първи и втори курс на иновативния за България проект на МУ-Варна и ВВМУ „Никола Вапцаров" – специалност „Военен лекар", запознаха желаещите кандидат-студенти със спецификата на обучението.


Сред заложените в програмата интересни дейности бе и посещение на първата в страната университетска аптека във Факултета по фармация. Посетителите разгледаха и възможностите, които университетът предлага за спортен и културен живот, както и филмите на университетската телевизия MU-Vi.Tv.

Във Факултета по дентална медицина се извършваха профилактични прегледи, а във Факултета по фармация учениците можеха да наблюдават демонстрации по приготвяне на лекарства, извличане на лечебни вещества от медицински растения и демонстрация на метод за пречистване и визуализиране на ДНК.


На сериозен интерес от страна на посетителите се радваше и филиалът на МУ-Варна в град Велико Търново. Над 60 души от Велико Търново, София, Стара Загора, Габрово посетиха Дните на отворени врати и се включиха в измерването на кръвно налягане и индекс на телесната маса. Желаещите имаха възможност да наблюдават чрез видео връзка и предаване на раждане със секцио и останаха изключително впечатлени от възможностите, които се предлагат във филиала. На 27 март предстоят и Дни на отворени врати във Филиал Шумен.

Превърнала се в традиция, и тази година бе проведена регистрационна томбола с награди, победителите от която ще бъдат обявени на сайта на МУ-Варна на 1 април 2019 г.

 

Видеоматериал вижте тук.

Снимки от събитието вижте тук и тук.

 

Вероника Стоянова

_________________________________________________________________________________________________