Регистриране
Медицински университет - Варна
Проф. д-р Параскев Стоянов

Новини и Събития

5 години Студентски танцов състав „Диана“ и приятели и церемония „Спортист на годината“ обединиха студентите на МУ-Варна в концерта „Magical University of Varna“

Студенти от различни националности представиха израза на творческия си устрем в концерта „Magical University of Varna". Варненските медици пяха, танцуваха и представиха артистичните си умения пред публиката, която остана в плен на магията на изкуството повече от 2 часа в препълнената зала в Държавна опера – Варна на 1 декември.

Невероятният спектакъл, който поднесоха участниците с български народни танци и индийски танци, песни от България, Италия, Русия, Франция, Индия и театрални скечове, предизвика бурни емоции и показа феерия от красота.

Поводът на събитието бе честването на 5-ата годишнина на емблематичния Студентски танцов състав „Диана" към МУ-Варна, който е неделима част от всички големи прояви на варненския медицински университет. Той е създаден на 7 май 2014 г. по идея на студентите Ивелин Илиев и Александър Джабаров. Не след дълго, към тях се присъединяват и студентките Радина Георгиева и Надежда Славчева, а хореограф на новосформирания състав става г-жа Диана Димитрова, чието име носи наброяващата  30 студенти формация, днес. 

 

По време на събитието бяха връчени отличията на най-заслужилите спортисти на МУ-Варна. Наградите на отборите връчи ръководителят на Учебен сектор „Спорт" г-жа Жулиета Виденова. „Отбор на годината" стана отборът по плуване на МУ-Варна. По-рано през годината той завоюва шампионската титла в „Национална универсиада Варна 2019", надделявайки над Национална спортна академия. Златен медалист е и на „Варненска универсиада", както и на „Летни университетски спортни игри Кранево 2019". Треньор на плувците е Стоян Михайлов.

На второ място се класира отборът по ветроходство – екипажът на лодка „Хигия". През 2019 г. те печелят 1-во място на регата „Порт Варна", три 2-ри места на регатите „Порт Варна" и „Държавно първенство за килови яхти", както и две 3-ти места на регатата „Кор Кароли". Треньор на отбора е кап. Ангел Дипчиков.

Бронзови финалисти са волейболистите на варненския медицински университет. През 2019 г. отборът, воден от Борис Янков, печели две първи места на състезанията „Варненска универсиада" и „Купа 8 декември", както и 5-о място на „Национална универсиада Варна 2019".

Зам.-ректорът по научна дейност проф. д-р Христина Групчева, облечена в традиционна народна носия, връчи наградите на индивидуалните спортисти с най-много титли от изминалата година. Тя поздрави всички наградени спортисти и „виновниците" за събитието – танцьорите от СТС „Диана", като пожела на всички участници в концерта да продължават да вдъхновяват с талантите си.

Екатерина Александрова стана „Спортист на годината на МУ-Варна". За големия победител – Катя, тази година беше изключително успешна. След бронзовия медал на „Варненска универсиада" с отбора на МУ-Варна, следва отличен сезон по плажен волейбол, където тя завоюва два златни медала на републикански турнири, победа в Международния турнир в Кранево. И за финал на сезона – сребърен медал от Балканското първенство в Анталия, Турция. А преди броени дни с момичетата от отбора на МУ-Варна безапелационно завоюва първо място в турнира „Купа 8-и декември". Неин треньор е Юли Василев.

На второ място бе класирана кикбоксьорката Инна Иванова, която е носител на 3 категорични победи през 2019 г., които ѝ носят златото на състезанията „Държавно първенство по кикбокс" и „Национална универсиада Варна 2019". Треньор на Инна е Георги Владимиров.

Третият финалист бе Арсений Бекетов. Той беше представител на МУ-Варна на Световните летни университетски игри в Неапол, Италия. Републикански студентски шампион е на 200 м. съчетано плуване на „Национална универсиада Варна 2019". На същото състезание печели и второ място на 100 м. свободен стил. През 2019 г. той печели първо и трето място на „Варненска универсиада" и първо и второ място на „Летни университетски игри Кранево 2019". Треньор на Арсений е Стоян Михайлов.

 

След връчването на престижните призове, шоуто откриха танцьорите от СТС „Диана" с авторския сюжетен танц на Диана Димитрова – „Гергана", по мотиви от произведението на П.Р. Славейков „Изворът на Белоногата", които изправиха публиката на крака и дадоха началото на концертната част.

Блестящи бяха изпълненията и на студентите Ясен Корабов, Ванина Басарболиева, Никола Картелов, Ивелина Делчева, Брито Перепадан, Дамяна Илиева, Атанас Колев, Сезгин Алков, Школа за хора „Арни моми и момци" с участието на чуждестранни студенти, Театрална трупа „Инфаркт" и Индийска танцова формация „Varna DC".

 

Участниците от МУ-Варна очароваха гостите, а на финала на концерта всички изпяха песента „Заедно", като поканиха на сцената човека, благодарение на когото бе реализиран концертът – Диана Димитрова. Изключително развълнувана, тя благодари на ръководството на университета и на екипа, помогнал за организацията на мащабното събитие. Малко преди да гръмнат празничните конфети, Диана се обърна към участниците с думите „Щастлива съм, че докато има такива млади хора, ще я има и България!"


Вероника Стоянова