Регистриране
Медицински университет - Варна
Проф. д-р Параскев Стоянов

Новини и Събития

След броени дни МУ-Варна отбелязва със серия от събития Европейския ден на морето

Официално датата 20 май е обявена от Европейския съюз като „Европейски ден на морето" през 2008 г. Поредица от събития във връзка с отбелязване Деня на морето тази година планира Медицински университет – Варна на 19 и 20 май. Инициативата – Фестивал „Море и здраве" - се провежда под патронажа на кмета на Община Варна и ректора на МУ-Варна в подкрепа на проекта „Варна – младежка европейска столица 2017".

 Фокусът на събитията е провеждането на национален форум с международно участие на тема „Море и здраве", който ще се състои през целия ден на 20 май във Втора аудитория на МУ-Варна. В рамките на форума ще бъдат обсъдени различните аспекти на българската морска култура: здравна, екологична, правна, икономическа, професионална, историческа. Ще се представят и различни предложения, свързани с използването на моретата, океаните и р. Дунав, като национален стратегически приоритет.
 ​
Предишния ден, на 19 май, между 10:00 и 12:00 ч. ще се състои демонстративно гмуркане с открит урок по Морска медицина и Морска патофизиология за чуждестранни и български студенти на МУ-Варна. Фотографът Орлин Цанев ще се гмурне във водите на Черно море, а екип от Катедрата по физиология към МУ-Варна ще проведе открит урок с цел измерване на промяната на физиологичните му показатели. От 17:30 до 19:00 ч. студенти и преподаватели ще почистят плажната ивица на кв. Аспарухово.
 
15 са участниците, преподаватели и студенти, които ще представят свои фотографии и картини в благотворителната изложба „Морето – богатство и вдъхновение", която ще бъде разположена във фоайето и коридорите на МУ-Варна. Някои от картините и фотосите ще бъдат обявени на търг малко по-късно по време на градинското парти, което ще се състои в двора на университета. Със събраните средства от изложбата ще бъдат подпомогнати проучвания в областта на морската физиология.

Много настроение, музика и изненади ще очакват гостите на градинското парти, което ще започне в 18:00 ч.