Научните изследвания на преподавателите са в областта на Химия на храните. Работи се по следните две направления:
Направление „Безопасност на храни":
1. Определяне съдържанието на устойчиви органични замърсители (ПХБ, ДДТ и метаболити) в черноморски и сладководни риби, както и в мекотели
2. Определяне на токсични метали в черноморски риби и седименти
3. Оценка на безопасността на черноморските и сладководните риби като храна
Направление „Състав на храни":
1. Определяне на мастнокиселинен профил на различни видове риби - черноморски и сладководни
2. Хранителната и енергийна стойност на черноморски и сладководни риби
3. Определяне на мастноразтворими витамини в морки организми
4. Биологино активни вещества в природни продукти
Реализирани проекти:
- "Оценка на ролята на витамин Е като хранителна добавка в лечението на пациенти със сърдечно-съдови заболявания", финансиран от МОН, Фонд Научни изследвания -ТЛК-1605/2006 г.
- "Нутригеномика и химия на храните", 2007 г., финансиран от МОН, Фонд Научни изследвания
- „Безопасност и хранителна стойност на черноморски хранителни продукти", финансиран от МОН, Фонд "Научни изследвания" , DVU440/2008г.
- „Състав и безопасност на черноморски водорасли – ресурси за хранителни и фармацевтични продукти", 2011 г., в процес на реализация
- Разработен проект за сътрудничество с курортен комплекс "Албена" – АД за оценка на качеството но хранителни продукти, използвани в комплекса, 2011 г., в процес на реализация
За реализирането на проектите „Нутригеномика и химия на храните" и „Безопасност и хранителна стойност на черноморски хранителни продукти" Катедрата получава "Награда Варна", присъдена от Областния управител и Кмета на Варна.
В резултат на успешно реализираните проекти е създадена "Лаборатория по храни и околна среда" и ново научно направление "Химия на храните – състав, качество и безопасност". В това направление работят всички членове на катедрата.