Регистриране
Медицински университет - Варна
Проф. д-р Параскев Стоянов

Студенти

Важни съобщения

Абонаментен достъп до видео атласа по анатомия на Acland

От 1 октомври 2019 г. е осигурен свободен достъп до видео атласа по анатомия на Acland. Достъпът е с годишен абонамент на Медицински университет – Варна и е наличен от всички IP адреси на университета. Възможен е и отдалечен достъп след направена персонална регистрация от компютър в университетската мрежа.

Acland's Video Atlas of Human Anatomy е поредица от над 300 видео лекции  по анатомия, представени от проф. Робърт Д. Акланд, професор по хирургия в отделението по пластична и реконструктивна хирургия в Медицинския университет в Луисвил. Този 3D видео атлас получава висока оценка и от British Medical Journal за кристално чистото представяне на човешката анатомия.

Атласът се състои от 5 части, организирани по региони: горни крайници, долни крайници, торс, глава и шия, вътрешни органи. Използвани са небалсамирани човешки образци за илюстриране на анатомични структури, придружени от лекции и обяснения.

https://aclandanatomy.com/

Свободен достъп до Oxford Academic Journals до края на 2017 г.

Библиотеката на МУ-Варна осигурява достъп до Oxford Academic Journals - колекция от над 300 авторитетни списания, публикувани от Oxford University Press. Най-голямата тематична колекция в нея са медицинските и здравни списания - над сто заглавия, публикувани в партньорство на някои от най-влиятелните научни и професионални общества в света, включително Европейската кардиологична асоциация, Американското дружество за инфекциозни болести, Европейската асоциация по онкология, Геронтологичното общество на Америка. Сред списанията в тази колекция са European Heart Journal (Импакт фактор 15.203), Clinical Infectious Diseases (ИФ 8.886), JNCI: Journal of the National Cancer Institute (ИФ 12.583), Human Reproduction Update (ИФ 10.165) и др.

Безплатният пробен достъп е валиден до края на 2017 година.


Важно: Достъпът до Oxford Academic Journals е чрез IP удостоверяване, което означава, че всеки, който влиза в рамките на регистрираната IP мрежа на МУ-Варна, ще получи автоматичен достъп до цялото пълно текстово съдържание на ClinicalKey.

​Свободен достъп до ClinicalKey – медицинска търсачка и база данни, до 8 декември

Библиотеката на МУ-Варна осигури достъп до ClinicalKey – медицинска търсачка и база данни, поддържана от Elsevier. Свободният пробен достъп е до 8 декември и на практика дава вход до цялата медицинска библиотека на издателство Elsevier. Това означава пълнотекстов достъп до над 600 списания, 1000 книги и над 9000 видеоматериала на медицинска тематика. През ClinicalKey може да се влезе и базата MEDLINE на US National Institute of Health. Освен това могат да се експортират цитати, изображения и друга авторска информация за презентации в PowerPoint.

Достъпът до ClinicalKey ни дава:

 • Пълнотекстови книги и списания
 • Ръководства за първа помощ
 • Брошури за пациента, с възможност за собствен дизайн
 • Лекарствени справочници по „Златен стандарт“
 • Хиляди видеа, включително с консултации за процедури
 • Милиони изображения с високо качество
 • Практически ръководства
 • Клинични изпитвания, одобрени на правителствено ниво
 • Напълно индескирана MEDLINE

http://www.clinicalkey.com

Важно: Достъпът до ClinicalKey е чрез IP удостоверяване, което означава, че всеки, който влиза в рамките на регистрираната IP мрежа на МУ-Варна, ще получи автоматичен достъп до цялото пълно текстово съдържание на ClinicalKey.

Свободен достъп до пълната колекция на Taylor and Francis

Издателство Taylor & Francis предоставя пробен достъп до пълната си колекция от списания, отворен до 15 юни 2016. Тематичните колекции на Taylor & Francis включват около 2689 списания по 30 теми – от антропология, политика, образование до сигурност и медицина. Медицинските колекции са достъпи единствено за университетите, профилирани в тази област като МУ-Варна.

Медицинските колекции са по темите:
 • Обществено здравеопазване
 • Клинична психиатрия и неврология
 • Обща медицина и стоматология
 • Фармация и Токсикология

Свободният достъп е до 15 юни 2016 г.

Свободен достъп до AccessPharmacy до края на май

До края на месец май студенти и преподаватели имат възможност да се възползват от платформата  AccessPharmacy. Представена е колекция от над 30 фундаментални за  фармацията интерактивни  учебници на едно от най-престижните издателства за медицинска литература McGraw Hill . Освен електронни книги и учебници, потребителите могат да открият  много богата допълнителна информация:

- в секция „Quick reference" – ще откриете кратки  справки за диагностика и лечение на различните заболявания,  медицински калкулатор и др.;

- в секция „ Drug therapy Cases" –  Над 150 клинични случаи с работни тестове за проверка на знанията;

- В секция „Extensive self-assessment"има над 10 000 въпроси и отговори, дава възможност за създаване на учебни тестове за проверка на знанията на студентите.

- Секция „Extensive self-assessment" – дава информация и индикатори за дозировки, противопоказания и реакции към над 1000 базови медикамента; има и приложение с база за билки и хранителни добавки.
Платформата AccessPharmacy разполага с богата Мултимедия и много изображения.

Базата e достъпна от всички IP адреси на Университета до края на месец май.

​Временен свободен достъп до Cambridge Journals Online

Библиотеката на МУ-Варна предлага временен свободен достъп до Cambridge Journals Online (CJO) -  онлайн платформа научни списания, публикувани от Cambridge University Press. Сайтът съдържа научни статии от над 360 списания на Cambridge в над 40 области, дигитализирани от 1770 г. до наши дни. Областите включват:

• Биология
• Биомедицина
• Екология 
• Образование
• Науки за околната среда
• Медицинска политика
• Медицина
• Молекулярна биология
• Невронауки
• Хранене
• Ботаника
• Психиатрия
• Психология
• Психотерапия и консултиране
• Социални науки и др.

Списанията са достъпни чрез този лин​к  до 15 юни 2016 г. Можете да намерите ръководство за потребителя ту​к​ 

Свободен пълнотекстов достъп до списанията и архива на Springer

Достъп до над 8 милиона научни документа от списания, книги, научни колекции, протоколи и справочни издания предлага базата на издателската компания Springer. Пълнотекстовият достъп, осигурен от Библиотеката на МУ-Варна чрез http://link.springer.com/, включва над 2700 реферирани списания, повече от 100 000 книги от 1842 насам, и над 300 справочни издания. Базата от електронни книги на Springer се състои от монографии, учебници, атласи, лекции, книжни серии, справочници и др.

Продукцията на Springer е изключителен източник при научните разработки и платформа за водещи нови научни изследвания. Компанията е издател на творбите на над 190 нобелови лауреати по медицина, химия, физика и икономика.

Наред с новите издания университетските потребители имат достъп и до Архива на Springer, където могат да бъдат намерени иначе трудно достъпни заглавия.

Свободен достъп до ClinicalKey – медицинска търсачка и база данни, до 4 март

Библиотеката на МУ-Варна осигури достъп до ClinicalKey – медицинска търсачка и база данни, поддържана от Elsevier. Свободният пробен достъп е до 4 март и на практика дава вход до цялата медицинска библиотека на издателство Elsevier. Това означава пълнотекстов достъп до над 600 списания, 1000 книги и над 9000 видеоматериала на медицинска тематика. През ClinicalKey може да се влезе и базата MEDLINE на US National Institute of Health. Освен това могат да се експортират цитати, изображения и друга авторска информация за презентации в PowerPoint.

Достъпът до ClinicalKey ни дава:

 • Пълнотекстови книги и списания
 • Ръководства за първа помощ
 • Брошури за пациента, с възможност за собствен дизайн
 • Лекарствени справочници по „Златен стандарт"
 • Хиляди видеа, включително с консултации за процедури
 • Милиони изображения с високо качество
 • Практически ръководства
 • Клинични изпитвания, одобрени на правителствено ниво
 • Напълно индескирана MEDLINE

   

Важно: За отдалечен достъп до ClinicalKey  можете да ползвате вече наличните име и парола за достъп до Science Direct и Scopus.

​Свободен достъп до научните бази на Royal Society of Chemistry до края на февруари
 
Библиотеката  на М​У-Варна, благодарение на Българския информационен консорциум, осигури едномесечен свободен достъп до научните бази на Royal Society of Chemistry. Това включва и RSC Gold - фантастичен ресурс, който предлага всички RSC онлайн списания, база данни и актуални електронни книги в един пакет.
Royal Society of Chemistry издава 40 реферирани списания, има богата колекция от електронни книги и собствени бази данни. Сърцевината на научните публикации са в областта на химията, но има и богата съпътстваща литература в сферата на биология, биофизика, физика и медицина.
 
Пробният достъп включва и три от специализираните бази данни на RSC:
MarinLit за морски и океанографски изследвания в областта на биохимията и екологията;

The Merck Index* Online, който един от най-авторитетните и надеждни източници на информация за химикали, лекарства и биологични продукти. Включва над 15 000 монографии.

ChemSpider e свободна база за над 34 милиона химически структури, свойства и свързаната с тях информация.
 
През RSC нашите учени и студенти имат и невероятната възможност за достъп до National Chemical Database Service на британската академична общност.
 
​ 
Библиотеката на МУ-Варна осигурява достъп до базата данни „MEDLINE Complete"

Библиотеката на МУ- Варна, чрез Български информационен консорциум, осигурява достъп до базата данни „MEDLINE Complete", предоставяна от EBSCO Host. Годишният абонамент, платен от Университета, е до края на януари 2017 г. Абонаментът дава достъп до базата чрез всички компютри в мрежата на университета през този линк или през сайта на Библиотеката.

„MEDLINE Complete" осигурява пълен текст на статиите за над 2500 списания в различни области на медицината. Голяма част от изданията са достъпни без ембаргов период, веднага след тяхното публикуване. Виж още .

Инструкции за работа
Заявка - отдалечен достъп   ​ 

Допълнително към „MEDLINE Complete" издателят EBSCO Host дава достъп и до следните бази данни:

Health Source - Consumer Edition 

Тази база данни е най-пълната колекция на потребителска здравна информация с теми по медицина, спортна медицина,  храни и хранителни режими, грижи за детето и др. Достъп до 80 пълнотекстови здравни списания.

AHFS Consumer Medication Information

Надежден източник на информация за лекарствени продукти. Данните се актуализират месечно, информацията е достъпна на английски и испански език.

GreenFILE​

Информационна колекция, отразяваща всички аспекти на влияние на човека върху околната среда (глобално затопляне, парников ефект, замърсяване, рециклиране, възобновяеми източници на енергия и т.н.)
​ Библиотеката на МУ-Варна, посредством Български информационен консорциум, предоставя свободен достъп до бази на издателство Алекзандър Стрийт, валиден до 11 март 2016 г.

Достъпът включва и Academic Video Online - политематична „супер-колекция" с академични видео материали в областта на здравните науки, бизнес, музика, литература, история, инженерни науки и др.

Специално за медицински университети са добавени и следните специализирани бази данни:

 • Rehabilitation Therapy in Video
 • Sports Medicine and Exercise Sciences in Video Series (Volume 1 and Volume 2)
 •  Digital Imaging in Video
 • Dental Education in Video        
 • Nursing Education in Video


 Ново в академичната видео колекция е Medical Imaging in Video. Това са 125 часа трейнинг по образна диагностика и лечение, представени в изключително подробен и високо качествен интерфейс.

Достъпът до базата е осигурен само през компютрите на териториите на университета (сграда Ректорат, Факултет по дентална медицина, Медицински колеж и електронната библиотека в УМБАЛ „Св. Марина").

Базата данни е достъпна чрез този линк или през сайта на Библиотеката .

http://search.alexanderstreet.com

Временен свободен достъп до платформите на Thieme в областта на неврохихургията, отоларингологията и рентгенологията

До 31 май 2015 г. всички преподаватели и студенти на МУ-Варна ще имат свободен достъп до платформите на водещото немско издателство Thieme в областта на неврохирургията, отоларингологията и рентгенологията. Временният достъп е осигурен от Библиотеката на МУ-Варна и ще може да се осъществи през мрежата на университета.

eNeurosurgery е най-пълният онлайн неврохирургичен ресурс. Той предоставя над 57 400 страници от електронни книги на Thieme, повече от 52 400 изображения и видеоклипове, над 418 илюстрирани постъпкови процедури, както и  едновременно търсене в списания на Thieme и PubMed.

Като най-пълният онлайн оториноларингологичен ресурс eOtolaryngology предлага повече от 39 500 страници от електронни книги на Thieme, над 58 500 изображения и видеоклипове с непрекъснато нарастваща колекция от илюстрирани постъпкови процедури, както и едновременно търсене в списания на Thieme и PubMed

Повече от 49 000 електронни книги страници, над 99 000 изображения, повече от 2500 случая и стотици часове с видео лекции може да намерите в eRadiology/Medlantis.


Уважаеми потребители,

библиотеката предоставя 1-годишен онлайн достъп до около 40 заглавия нови книги, постъпили в библиотеката чрез проект: "Повишаване на научния потенциал и възможностите за кариерно развитие в областта на медицината, здравеопазването и биотехнологиите" в областите „Медицина", „Дентална медицина", „Обществено здравеопазване" и „Фармация".

Книгите могат да се ползват само от електронната читалня в Централна библиотека, чрез предоставена от нас парола.

Списък със заглавията можете да видите тук.​​

Временен свободен достъп до академични и бизнес колекции на електронни книги от EBSCO

Библиотеката към МУ-Варна предоставя до 20 декември 2014 г. временен свободен достъп до академичната колекция на EBSCO, съдържаща обширна селекция от повече от 130 000 електронни мултидисциплинарни книги по медицина, дентална медицина, фармация, здравеопазване, изкуство, бизнес и икономика, образование, езикови дисциплини, философия, социални науки, технологии и инженерни науки и други академични области. Тук могат да бъдат намерени заглавия от водещи университетски издателства като Оксфорд, Кембридж, Харвард, MIT, Нюйоркски университет, Калифорнийския университет и много други. Допълнителни академични издатели включват Elsevier, Ashgate Publishing, Taylor & Francis, Sage Publications и John Wiley & Sons.

Бизнес колекцията включва  повече от 11 750 заглавия, избрани да подпомогнат студенти и преподаватели с различни бизнес изследвания, специални проекти и предприемачески нужди, както и да се помогне на студентите да разберат основните бизнес концепции. Обхващат се различни бизнес теми като маркетинг, финанси, управление на веригата за доставки и предприемачеството, с допълнителен акцент върху развитие на кариерата, личностно развитие, комуникации и мрежи.

Колекциите са достъпни в мрежата на университета чрез този линк http://search.ebscohost.com или през сайта на библиотеката. ​


                                      Запознайте се с новите възможности на платформата  AccessMedicine

На 2 октомври, четвъртък, от 13:15 ч. във II-ра аудитория в сградата на МУ-Варна Богдан Чубак, изключителен представител за Румъния, Молдова, България, Полша, Естония, Литва и Латвия, ще представи новите възможности на  издателската платформа AccessMedicine. Срещата се организира от Библиотеката на МУ-Варна и Центъра за електронно и дистанционно обучение.

AccessMedicine на издателство McGraw Hill е колекция от над 75 фундаментални за медицината учебници. Съдържанието в книгите се актуализира периодично. Заглавията са достъпни единствено през интерактивната издателската платформа AccessMedicine, за която МУ-Варна е осигурил едногодишен абонамент. Освен електронни книги потребителите могат да открият информация за лекарства, описани медицински случаи, въпроси, изображения и др.

Тази година във фокуса на срещата ще бъдат:

- Новите функции на AccessMedicine (отдалечен достъп, мобилен офлайн достъп)

- USML - нов продукт на AccessMedicine за преподавателския състав и студентите

-  Инструментите за създаване на изпитни тестове във връзка с целия курс на обучение по медицина.

 

На срещата са поканени преподаватели и студенти. Представянето ще бъде на английски език, като при необходимост ще бъде осигурена и възможност за превод.


Осигурен е едногодишен свободен достъп до електронните цветни атласи на Thieme

Свободен достъп до онлайн колекцията от цветни атласи на Thieme предоставят Докторантското училище към МУ–Варна и Библиотеката. Достъпът с възможност за теглене ще бъде активен до 9 юни 2015 година.
Обширната електронна библиотека обхваща всички курсове от учебния план на студентите по медицина и ще помогне както на тях, така и на изследователи и клиницисти да овладеят теми от основна важност в областта на медицината.
Колекцията на Thieme разполага с удобен потребителски интерфейс с висококачествени пълноцветни илюстрации и възможност за бързо изтегляне на книги, както и за запазване и четене офлайн. Тук ще намерите кратки практически уроци с кратък текст и пълноцветни илюстрации за по-лесен преглед. Постоянното обновяване на информацията ще ви държи в непрекъснато течение за новости в областта на медицината.
Може да достъпите електронната колекция през университетския сайт (тук) или през този линк от компютърната мрежа на територията на Университета и прилежащите му учебни бази.
Осигуряването на безплатния достъп до атласите на Thieme е в рамките на проекта BG051PO001-3.3.06-0028 „Повишаване на научния потенциал и възможностите за кариерно развитие в областта на медицината, здравеопазването и биотехнологиите".

Временен свободен достъп до MEDLINE Complete и eNeurosurgery

MEDLINE Complete осигурява пълнoтекстoв достъп до публикации на стотици медицински списания. Много от най-често използваните медицински списания са включени, като информацията е достъпна веднага след публикация.
Съдържанието включва:
 • Пъленотекстов достъп до повече от 2400 списания
 • Пълентекстово покритие, датиращо от 1865 г.
 • Активен пълнотекстов достъп и дълбоко архивно покритие до много ключови списания
Областите на знание включват:
Биомедицина, Преклинични науки, Поведенчески науки, Биоинженерство, Здравна политика, Науки за живота и още мн. др.

Временен достъп до 12 юни
http://search.ebscohost.com/

THIEME eNEurosurgery

Thieme eNeurosurgery e  най-изчерпателният неврохирургичен онлайн ресурс в света. Съдържанието е разделено на четири части:
 • Eл. книги - цифрова колекция от неврохирургични книги na Thieme (повече от 52 000 страници) със full-text търсене
 • Процедури - постоянно нарастващата колекция на последователни (стъпка-по-стъпка) инструкции за основни техники (339 илюстрирани процедури)
 • Изображения  -  огромна колекция (над 48 000) от  изображения (с възможност за изтегляне) с описания, свързани с оригиналните им източници
 • Списания - неврохирургично съдържание от списанията на Thieme, както и резултати от търсенето, предоставени от PubMed

Линк: https://eneurosurgery.thieme.com/

За да търсите във всички раздели на Thieme eNeurosurgery наведнъж, въведете дума в полето за търсене и натиснете "Go". За да търсите в рамките на един-единствен раздел, отидете до него първо, като кликнете върху един от четири бутона по-горе.
Свободен временен достъп достъп - до 30 юни


Свободен отдалечен достъп до платформата с интерактивни учебници AccessMedicine осигури МУ - Варна

От този месец в продължение на една година студенти и преподаватели ще имат свободен отдалечен достъп до колекция от над 75 фундаментални за медицината учебници на издателство McGraw Hill. Интерактивната издателска платформа AccessMedicine може да се достъпи благодарение на едногодишния абонамент, закупен от Медицински университет – Ва​рна.

Интересът към използване на системата е голям. Само за един месец в рамките на пробния свободен достъп в края на миналата година бяха регистрирани 1000 влизания в платформата и над 700 тегления на материали. Освен електронни книги, потребителите могат да открият информация за лекарства, описани медицински случаи, въпроси, изображения и много други.

За да използвате платформата, е необходимо да получите парола за достъп. Това може да стане като се свържете с представител на Библиотеката на МУ – Варна, на e-mail: library@mu-varna.bg или на място в самата Библиотека. От издателството предоставят като бонус достъп (със същата парола) до още една секция – Access Surgery (http://accesssurgery.mhmedical.com/) с богата колекция от учебници и тестове по хирургия.