Регистриране
Медицински университет - Варна
Проф. д-р Параскев Стоянов

Новини и Събития

Европейска седмица на общественото здраве 2022 Здравето през целия живот

16 Май 2022
-
20 Май 2022

 

За трета поредна година Медицински университет Варна участва в събитията на Европейска седмица на общественото здраве (European Health Week 2022 events page  https://eupha.org/EUPHW, инициатива на Европейската Асоциация на общественото здраве, реализираna с подкрепата на Европейското Регионално Бюро на Световната здравна организация (СЗО). Мероприятията са организирани тематично в рамките на 5 дни в седмицата 16-20 май 2022г.

През 2021 година Медицински университет се включи с провеждане на 7 събития от Катедра по социална медицина и организация на здравеопазването към ФОЗ, УС по рехабилитация към МК Варна и от Факултета по фармация.

През настоящата година общо са организирани 5 събития както следва:

16 май  2022 г.

Здрави и здравнообразовани млади хора

  1. „Образование и превенция от връстници на връстници" Катедрата по хигиена и епидемиология организира три обучителни семинара с ученици от 10-12 класове на 1-ва ЕГ, 4-та ЕГ и МГ на гр. Варна по следните теми:  Здравословен начин на живот  в условия на COVID; Анорексия, булимия, орторексия; Хранене и памет; Енергийни напитки, кафе и алкохол; Nutrition and mental Health; Здравни рискове от консумация на тонизиращи  и енергийни  напитки;  Хранене при активно спортуване и травма; Хранене и кожа. 
  2.       „Бъди отговорен! Живей осъзнато!" – Катедрата по здравни грижи ще проведе  дискусия сред млади хора на възраст между 14-19 години относно превенция на ХИВ/СПИН и полово предавани инфекции. Основен фокус ще бъде поставен върху рисково сексуално поведение и профилактика на полово предавани инфекции. Снимки от събитието ще бъдат публикувани в сайта на МУ-Варна и Facebook страница; 16ч.; СУ „Константин Преславски" – Варна
  3.   „Репродуктивно здраве и превенция на абортите при младите хора" - Катедрата по здравни грижи ще проведе  дискусия сред млади хора на възраст между 14-19 години относно превенцията на абортите. Основен фокус ще бъде поставен върху рисково сексуално поведение и профилактика на полово предавани инфекции. Снимки от събитието ще бъдат публикувани в сайта на МУ-Варна и Facebook страница; 16ч.; СУ „Константин Преславски" – Варна
Лекции:

19 май 2022 г. Няма здраве без добро психично здраве Участие в предаване за здравето – МУ ТВ

: