Родена през 1976 г. в гр. Пловдив. Завършва Пловдивски
Университет “Паисий Хилендарски” (1999 г.). В Пловдивския университет
постъпва през 1999 г. и работи там като химик, асистент и старши
асистент по Аналитична химия.
В Медицински Университет Варна “Проф. д-р П. Стоянов” постъпва на
работа през 2008 г. Води упражнения по Обща и Органична Химия
(лабораторни упражнения и семинари за студенти I курс, специалност
“Медицина”) и по Аналитична Химия (лабораторни упражнения и семинари за
студенти I курс, специалност “Фармация”).
Научните и́ интереси са в областта на: химия на храни, анализ на витамини; течна хроматография, Uv-Vis и IR спектроскопия.
Stancheva M., Galunska B., Dobreva A.D., Merdzhanova A., (2012)
Fat Soluble Vitamin And Fatty Acid Contents In Bulgarian Black Sea Fish
Species, Grasas y Aceites
Dobreva D.A., Galunska B., Stancheva M., (2011) Liquid chromatography
method for the simultaneous quantification of fat soluble vitamins in
fish tissue, Scripta Scientifica Medica, Varna Medical University, 43,
1, 276-279
M. Stancheva, A. Merdzhanova, D. Dobreva, L. Makedonski, (2010) Fatty
Acids Composition and Vitamin A, D and E Content of Sprat (Sprattus
Sprattus) and Goby (Neogobius Rattan) from Bulgarian Black Sea, Ovidius
University Annals of Chemistry, 21, 1, 23-28
Stancheva M., Dobreva D., Merdzhanova A., Galunska B., (2010) Vitamin
Content and Fatty Acids Composition of Rainbow trout (Oncorhynchus
mykiss), Scientific Papers, Plovdiv University „Paisii Hilendarski“ –
Bulgaria, Chemistry, A, 37, 5, 117-124