Регистриране
Медицински университет - Варна
Проф. д-р Параскев Стоянов

За нас

​​​​​​

Проф. д-р Яна Димитрова Бочева д.м.

гр. Варна, бул. „Христо Смирненски” 1


Катедра: Клинична лаборатория
УС:
Е-поща: yana.bocheva@mu-varna.bg
Телефон: 052/978-545

 

Биография

Завършва Езикова гимназия “Васил Карагьозов“ – Ямбол с профил английски език през 1995 г. Завършва медицина в Медицински университет “Проф. д-р Параскев Стоянов“ – Варна през 2001 г. През 2008 г. придобива специалност по Клинична лаборатория, а през 2010 г. магистърска степен по Здравен мениджмът.  От 2005 г. е асистент в УС по Клинична лаборатория към катедра “Обща медицина и клинична лаборатория“. През 2015г. защитава дисертационен труд на тема “Предиктивна стойност на някои туморни маркери при проследяване на онкоболни –верифициране FDG PET/CT“ и придобива образователно-научна степен доктор по медицина. През 2016 е хабилитирана за доцент по научната специалност „Клинична лаборатория“. За периода 2018-2021г е ръководител на УС по Клинична лаборатория към катедра “Обща медицина и клинична лаборатория“, а от 2021г. е ръководител на новосъздадената катедра „Клинична лаборатория“. През 2023 г. придобива академична длъжност „професор“. 

Публикации

Научни публикации


Автор е на над 80 пълнотекстови публикации и повече от 40 публикувани резюмета в международни научни форуми в основната си част в областта на лабораторната онкология и ендокринология. За периода 2012-2018 г. участва в експертни бордове за създаване на клинични ръководства за поведение при НЕТ, Гърда карцином, овариален карцином, меланом, невробластом у деца, предиктивни биомаркери. През 2016 издава монография на тема „Серумни маркери при солидни тумори“.

Член на

​От 2021 г. е секретар на Управителния съвет на Българското Дружество по Клинична лаборатория и е избрана за председател на Дружеството за периода 2023-2025 г. Член е на Експертния съвет по същата специалност към МЗ. Членува още в Българското Дружество по Ендокринология; Международно Дружество по Тромбоза и Хемостаза (ISTH).

Проф. д-р Яна Бочева е Национален представител на България в Международната федерация по клинична химия и лабораторна медицина (IFCC).​