Регистриране
Медицински университет - Варна
Проф. д-р Параскев Стоянов

За нас

Д-р Манлио Винчигуера, д.м.

Научно направление: „Биология на стволови клетки и трансплантология"
Е-поща:
+359 52 677 038
Телефон:
manlio.vinciguerra@mu-varna.bg

Биография

Д-р Манлио Винчигуера е роден през 1976 г. в Катания, Италия. Получава степен по биомолекулярни науки от Университета в Катания, Италия, през 1999 г. Получава  докторска степен (PhD) по вътрешни болести през 2004 г. и провежда обучение по научни изследвания в Женевския медицински университет и в Европейската лаборатория по молекулярна биология в Италия и Германия (2005 – 2011 г.).

През 2008 г. печели престижната стипендия на Европейската лаборатория по молекулярна биология (EMBL), със седалище в Хайделберг, Германия. През 2012 г. д-р Манлио Винчигуера става старши преподавател в отдела по медицина към Университетския колеж в Лондон, Великобритания. През 2016 г. печели стипендия от Европейския фонд за регионално развитие (ERFD), за да работи върху свързаните с възрастта чернодробни заболявания и да проучи ролята на раковите стволови клетки в развитието на тези болести.


Публикации

По време на научната си работа в цяла Европа, д-р Винчигуера работи в екипите на много известни учени и публикува в сътрудничество с тях над 175 статии.


Член на

Член е на Who's Who по геронтология, Дружеството по ракова епигенетика (CES), Via Academy – Италиански топ учени, Международната асоциация по стареене на клетките (ICSA), Европейската асоциация за изследване на диабета (EASD), Европейската асоциация за изследване на черния дроб (EASL), Американската асоциация по клетъчна биология (ASCB).