Регистриране
Медицински университет - Варна
Проф. д-р Параскев Стоянов

За нас

​​​​​​

Доц. д-р. инж. Албена Василева Мерджанова д.х.

Факултет Фармация, ет. 3, каб. 312​


Катедра: Химия
УС:
Е-поща: albenamerdjanova@mu-varna.bg
Телефон: +359 52 677 050, вътр. 2949

 

Биография

Завършва магистратура в Химико Технологичен и Металургичен Университет гр. София   (1993 г). В периода 1993-2005 е работила в Института по Океанология – БАН - Варна като химик, научен сътрудник (ІІІ-І степен).  През 2005 г. постъпва на работа в Медицински университет "Проф. д-р П. Стоянов" – Варна като главен асистент в катедрата по Химия, към Факултет по Фармация. През м. юли 2014 г. защитава дисертация за придобиване на образователна и научна степен „доктор по химия“ на тема „Мастнокиселинен състав на черноморски и сладководни риби", по научна специалност „Биоорганична химия, химия на природните и физиологично активни вещества“. Завършва втора магистратура по „Органична химия“  към Шуменски университет (2016 г).  През 2018 г. печели конкурс за доцент към Медицински университет – Варна и се хабилитира като доцент по „Химия“. През 2020 г придобива специалност „Теоретични основи на медицинската химия“. През м. юни 2023 г е избрана за ръководител катедра по Химия.

Лектор по Химия за студенти I курс, специалност "Медицина"; по Неорганична химия за студенти I курс, специалност "Помощник-фармацевт" и Неорганична и органична химия за студенти I курс специалност "Медицински лаборант" към  Медицински колеж, МУ-Варна.

Води упражнения по Химия (лабораторни упражнения и семинари за студенти I курс, специалност "Медицина"), по Обща и Неорганична Химия (лабораторни упражнения и семинари за студенти I  курс, специалност "Фармация"), по Химия (лабораторни упражнения и семинари за студенти I курс, специалност "Дентална медицина"),  по Неорганична и органична химия  (лабораторни упражнения и семинари за студенти I курс, специалност "Медицински лаборант", Медицински колеж), по Неорганична химия (лабораторни упражнения и семинари за студенти I курс, специалност "Помощник-фармацевт", Медицински колеж).

Научна тематика до 2005 г: хроматографски анализ на дихателни смеси за водолазни цели.

Доц. А. Мерджанова има научни интереси в областта на химия на липидите, липиден профил, анализ на мастни киселини, стероли; химия на храни, анализ на протеини, въглехидрати, енергийна стойност. Разработва и адаптира методи за анализ на мастни киселини в липиди от животински и растителен произход; в кръвен серум  и хомогенати  чрез  газова хроматография с мас детекция; интересува се от анализ на общ азот (по метод на Келдал) и биогенни елементи.

Участва като експерт в успешно реализирани проекти: проект “Качество и безопасност на черноморски хранителни продукти" към ФНИ и проект към МОСВ с европейско финансиране от ФМ на ЕИП. Ръководител е на успешно финализиран проект към Фонд „Научни изследвания“ на МОН (2018-2022г). 



Публикации

Има над 60 научни публикации и съобщения у нас и в чужбина, както и съавторство в учебни помагала. Има повече от 60 участия в научни форуми у нас и в чужбина.



Отворен достъп

Съавтор и автор на над 60 научни публикации, учебни помагала и сборници за студенти и кандидатстуденти. Участвала е в над 80 научни форума в България и чужбина. 



Член на

​Член е на Българското дружество по хранене и диететика, Съюза на учените - Варна.​