Регистриране
Медицински университет - Варна
Проф. д-р Параскев Стоянов

Новини и Събития

Проведе се VI-тият Международен форум на партньорствата на МУ-Варна

На 8 октомври 2021 г., в рамките на честванията на 60-та годишнина от създаването на университета, се проведе Шестият международен партньорски форум на Медицински университет – Варна. Юбилейното издание на Форума премина под надслов 60 години изграждане на синергии: образование, иновации и партньорства". Участваха близо 90 гости, преподаватели и студенти от МУ- Варна, от които 38 партньори от чуждестранни институции, както и носители на титлата „доктор хонорис кауза" на МУ - Варна. Сред международните участници бяха представители от Италия, Швейцария, Русия, Украйна, САЩ, Обединено кралство, Португалия, Белгия, Германия, Гърция, и др.

Президентът на Европейската асоциация по здравен мениджмънт д-р Аксел Кейн лично се включи с приветсвие до Форума. До Ректора на МУ – Варна проф. д-р Валентин Игнатов и академичната общност са получени много поздравителни адреси, сред които от Ректорите на Първи държавен медицински университет „И.М.Сеченов" в Москва, Северозападния държавен медицински университет „И.И.Мечников" в Петербург (Русия) и Националния медицински универистет в Харков (Украйна). От бизнеса поздравителни адреси са изпратени от Българския сьюз по балнеология и спа туризъм и Европейската Спа асоциация.

Проф. д-р Лучиано Сасо откри пленарната сесия с лекция на тема „Висшето образование в постковид ерата". Проф. Сасо е дългогодишен партньор на Медицински университет – Варна в рамките на Европейската университетска асоциация (EUA), заместник-ректор на Университета „Сапиенца" в Рим, Президент на UNICA – институционална мрежа на университетите от европейските столици. 

Проф. Бойко Георгиев и д-р Мануела Ернст от Института за научни изследвания в Давос (Швейцария) демонстрираха дигиталните тенденции в травмтологията и ортопедията, а по-късно бе представена темата за ототоксичността на проф. Юджийн Майерс от Университета в Питсбург (САЩ).  Доц. Милков разказа за международните сътрудничества на Факултета по дентална медицина и покани аудиторията на 10-годишнина от създаването на Алумни клуб и приятели към МУ – Варна.

Втората сесия бе посветена на преглед и анализ на предишните форуми, представен от проф. Костадинова и доц. Анета Докова. Директорът на Научно-изследователския институт към МУ – Варна проф. д-р Антон Тончев предстви структурата и приоритетите на института.  Д-р Манлио Винчигуера, главен изследовател (ERA Chair) в МУ – Варна, обясни  целите и задачите на проекта „TRANSTEM" и получи поздравления от г-н Антонио Транкуиньо – Почетен консул на Република Италия в гр. Варна.

Сред приносите на партньорския форум бяха представени областите на интернационализацията и мобилността, новите образователни продукти, социалната отговорност и издигането на международния престиж и видимост на МУ – Варна.

 

*Международният форум на партньорствата е инициатива на Медицински университет – Варна, която стартира през 2016 г. и се развива като платформа за партньорски обмен на идеи и генериране на образователни, научни и социални проекти. Той се провежда всяка година през месец октомври и отразява процесите на интернационализация и социалната отговорност на МУ – Варна за подобряване на образованието, науката, здравето и качеството на живот.