Регистриране
Медицински университет - Варна
Проф. д-р Параскев Стоянов

Новини и Събития

In Memoriam


Напусна ни проф. д-р Георги Узунов, д.м.н., специалист по рентгенология и радиология, дългогодишен ръководител на сектора по рентгенология към Катедрата по рентгенология и радиология в МУ-Варна, уважаван специалист, колега и преподавател. Академичното ръководство на МУ-Варна и Ръководството на УМБАЛ „Св. Марина“ – Варна изказват най-искрени съболезнования към семейството на проф. Узунов.

Роден е на 22.10.1940 г. в Смолян. Завършва специалност „Медицина“ във Висшия медицински институт в Пловдив през 1966 г. Придобива специалност „Рентгенология и радиология“. Участъков педиатър в болницата в Балчик (1966-1969). Асистент в Катедрата по рентгенология и радиология на МУ-Варна от 1969 г. Хабилитиран като доцент (1983) и професор (1992). Ръководител на сектора по рентгенология на катедрата (1983-1991).

Защитава кандидатска дисертация през 1978 г. на тема „Рентгенологично изследване на регионалната белодробна функция при вродени сърдечни пороци и белодробни заболявания и докторска дисертация през 1985 г. на тема „Функционално-диагностични и терапевтични възможности на ангиографията“. От 1987 г. до 2005 г. работи като специалист по образна диагностика в Кувейт. 

Научните разработки, интереси и практика на проф. Узунов са свързани с интервенционалната рентегология и ангиологията. Работил е всички методи на образната диагностика - ехография, компютърна томография, магнитен резонанс, ПЕТ-скенер.

​Поклон!​