Регистриране
Медицински университет - Варна
Проф. д-р Параскев Стоянов

Новини и Събития

Документална поредица на телевизията на МУ-Варна – победител в Седмите годишни награди на Министерството на туризма


Телевизията на Медицински университет – Варна MU-Vi.tv е победител в художествена категория „Журналистически материал на тема туризъм в онлайн медия" в Седмите годишни награди на Министерството на туризма. Събитието се проведе под патронажа на президента на Република България Румен Радев. Наградата връчи Антон Кутев, говорител на Министерския съвет. Автор и водещ е Магдалена Тодорова. По продукцията работиха още операторите: Лазар Еленков и Стойчо Стойчев, монтажът е на Волен Войнов, компютърната анимация на Антон Антонов. Във филма участват директорът на Археологическия музей в гр. Созопол – Димитър Недев, Пламен Дяков и Добромир Дянков. Реквизитът за възстановката на стихотворението на Христо Фотев е осигурен от Даниела Илиева, Венета Събкова и Живка Парушева. Епизодите са излъчени в онлайн телевизия MU-Vi.tv.


„Приемам наградата с голяма благодарност към академичното ръководство на Медицински университет – Варна, към екипа на телевизия MU-Vi.tv и към всички хора, които ни подкрепиха, за да получим отличието. Честито на всички отличени! Благодаря за признанието! Надявам се да имаме възможността да продължим да разказваме историите на носовете по Българското Черноморие" – каза по време на награждаването авторът Магдалена Тодорова.Уникалното на материала „Стражите на Черно море", изготвен от екипа на Медицински университет – Варна, е, че за първи път документална поредица събира историите на носовете по Българското Черноморие. В седем епизода са разказани историите на навигационните ориентири Света Агалина, Колокита и местността Германката, Скамний, Акин, Червенка, Бегликташ, Маслен нос с Тюленовата пещера. Поредицата показва исторически данни, митове, легенди и предания във филмов формат. Седемте епизода в поредицата освен че отвеждат до най-красивите носове по Българското Черноморие, разказват интересни истории.

Победителите във всичките категории – четири професионални, четири художествени и една специално предназначена за българските общини, получиха статуетка – символ на страната ни – българската роза, изработена от Димитър Германов. Голямата награда „Изборът на българите" получи „Исторически парк". В Седмите годишни награди на Министерството на туризма се състезаваха над 115-те участници, обединени от общата кауза за популяризиране на България като четирисезонна дестинация.За годишните награди бяха номинирани още три журналистически материала на MU-Vi.tv към Медицински университет – Варна: „Остров "Свети Иван" на Ивелина Мартинова, „Стъпки в миналото: Музей за нова история на Варна" с автор Геновева Донкова и „Църквата „Свети Четиридесет мъченици" във Велико Търново – храмът на българската памет" на Силвия Николова – Стоянова, дело на екипи на университетската телевизия.

Видеото към новината може да видите ТУК.

Повече за документалната поредица вижте ТУК.