Регистриране
Медицински университет - Варна
Проф. д-р Параскев Стоянов

Новини и Събития

1500 филми от цял свят ще се борят за участие в 20-ия Международен фестивал на червенокръстките и здравни филми

1500 филми от цял свят ще се борят за участие в програмата на 20-ия Международен фестивал на червенокръстките и здравни филми. Това обяви на среща с журналисти акад. Христо Григоров, председател на БЧК. Събитието ще се проведе от 14 до 18 юни 2023 г. във Варна. Прожекции и събития от конкурсната и паралелните програми ще има в рамките на пет дни на няколко локации – в зала „Европа“ на ФКЦ, в концертното студио на Радио Варна, в „РеБонкърс“ и други културни пространства. Селектираните филми ще бъдат обявени на 3 април.

Партньор на фестивала е Медицински университет – Варна, който подкрепя и осигурява техническа, финансова и професионална подкрепа. „Живеем в един объркан свят, каза по време на пресконференцията проф. д-р Валентин Игнатов, ректор на МУ-Варна. Налагат се непрекъснато страхове у хората. Независимо дали е под здравна, военна, икономическа или политическа форма, непрекъснато се насажда страх у хората. Страхът е предпоставка за владеене на тяхното съзнание. Затова считам, че Фестивалът на червенокръстките филми има голяма роля. Той има минало, настояще и бъдеще. Чрез филмите, които ще видим, се надяваме да се върне нормалността, хуманността, благотворителността и съпричастността. Тази социална дистанция, която беше наложена под различни форми, се превърна в социална пропаст. Маските обезличиха хората. Махнахме ги и въпреки това пак сме с маски. Затова смятам, че червенокръстките филми трябва да изиграят своята роля, имат бъдеще и ние ще ги подкрепяме“, отбеляза още ректорът проф. Игнатов.

Деканът на Факултета по обществено здравеопазване, прoф. Антония Димова, акцентира върху това, че Медицински университет – Варна участва и ще продължава да подкрепя организацията и осъществяването на фестивала – с човешки, технически и финансови ресурси.

Акценти във фестивалната програма през 2023 г.:

Лентите, които ще бъдат селектирани, ще третират темите, които неизбежно белязаха света в последните няколко години – ковид, войната, миграцията, бежанците, разделените семейства. Изконно значими теми като психологичното здраве, климатичните промени и катаклизми също ще присъстват сред фабулите на филмите, които ще бъдат показани на фестивала. Организаторите споделиха, че за съжаление, това са темите на новото „нормално“.

Селекцията тази година ще избира от над 1500 филма от цял свят. Сред лентите, постъпили за преглед и участие, се отличават „Backwards“ на Яцек Лишински от Полша, „Last dance“ – френска комедия от 2022 г. с награда на публиката от филмовия фестивал „Клондайк“, индийският трилър „Девика“ по наболялата тема за мястото на жените в индийското общество, както и филми от Камбоджа, Беларус и др.

„Освен нравствено послание, Фестивалът на червенокръстките и здравни филми има и познавателен характер, а филмите внасят нов полъх с оптимизма си, показвайки, че обществото живее своя живот, въпреки всички проблеми“, каза генералният директор на Националния съвет на БЧК проф. Красимир Гигов.


  

​​