Регистриране
Медицински университет - Варна
Проф. д-р Параскев Стоянов

Новини и Събития

За първи път учени от МУ-Варна доказват ефекта на извлек от бъзак върху имунния отговор

Успешен край на научен проект, финансиран от Фонд „Научни изследвания“, реализираха учени от Катедрата по биохимия, молекулна медицина и нутригеномика на МУ-Варна, съвместно с колеги от Агробиоинститута към Селскостопанска академия.  Екипът от двете висши учебни заведения изпълни задачите по ръководения от проф. Йоана Киселова-Кънева, д.б., научен проект на тема „Изследване на адаптогенeн потенциал на плодове от Sambucus ebulus с оглед използването им като функционална храна“. Проектът е финансиран от Фонд „Научни изследвания“ на Министерство на образованието и науката чрез конкурс за финансиране на фундаментални научни изследвания по обществени предизвикателства – 2018.

За първи път са получени научни доказателства относно ефекта на воден извлек от плодове на бъзак (Sambucus ebulus L.) върху различни аспекти на имунния отговор и механизмите на този ефект. Извършено е фитохимично охарактеризиране на изследвания извлек и е проведена четириседмична интервенция със здрави доброволци. Направена е оценка на ефекта му върху имунния отговор, като са изследвани клинико-лабораторни и биохимични показатели в кръвни проби от участниците в интервенцията. Идентифицирано е наличието на адаптогенно действие на водния извлек от плодове на S. ebulus в условия на провокирана имунна защита. За първи път са получени научни данни за биологичните ефекти на екстракта върху ключови молекулни механизми на възпаление и фагоцитоза. В подкрепа на емпиричните данни от народната медицина, е регистрирано значително понижение на редица маркери за възпаление.

В предишни свои изследвания екипът е установил благоприятно действие на чая от плодовете на бъзака върху липидния профил, отново при здрави доброволци – в значителна степен намаляват нивата на триглицериди, общ холестерол и LDL холестерол, а също така и се повишава антиоксидантния капацитет на плазмата.

Извършените фитохимични анализи показват, че плодчетата са изключително богати на различни видове антоцианини - пигменти, които придават тъмно червено-виолетовото им оцветяване. Тези вещества са известни с антиоксидантното и противовъзпалителното си действие. В голямо количество се съдържат и други съединения от групата на полифенолите (флавоноиди, фенолни киселини, флавоноли, проантоцианидини, стилбени) и др., които също притежават разнообразни биологични активности. Интерес представлява високото съдържание на ресвератрол – мощен антиоксидант и имуномодулатор.

Резултатите допринасят за установяване приложимостта на плодовете на бъзака като допълваща и поддържаща терапия при някои остри и хронични заболявания с възпалителна компонента, като се използват във вид на храни или лечебни средства. 


  

​​