Регистриране
Медицински университет - Варна
Проф. д-р Параскев Стоянов

Новини и Събития

„Науката преобразява животи" бе темата, под която премина Нощта на учените в МУ – Варна, Филиалите Велико Търново и Шумен

На 27 ноември 2020 година за седма година Медицински университет – Варна приветства деца, ученици, студенти, учени и широка общественост на тазгодишното издание на Европейската нощ на учените. Събитието се осъществява в рамките на проект „Researchers in the Knowledge Triangle, финансиран по програма „Хоризонт 2020", дейности „Мария Склодовска-Кюри", където Медицински университет – Варна е партньор в консорциум с координатор Софийски университет „Св. Климент Охридски".

Инициативата има за цел да популяризира научните постижения и иновации сред обществото и особено сред младите хора, като тазгодишното издание е с тема „Науката преобразява животи". Програмата за събитието се проведе онлайн и включваше интересни и поучителни демонстрации, дискусии, конкурси, изложби, прожекции на филми и срещи с учени. Освен в Медицински университет – Варна, Нощта на учените се проведе и във филиалите във Велико Търново и Шумен, които също показаха колко вълнуваща и разнообразна може да бъде научната дейност.

Европейската нощ на учените в Медицински университет – Варна беше открита от проф. Тодорка Костадинова, директор на Дирекция „Международно сътрудничество, акредитация и качество", която приветства от името на Ректора - проф. Валентин Игнатов и цялото ръководство на университета, всички гости на събитието с добре дошли.

Участниците имаха възможност да разгледат „виртуално" две изложби – на биомедицински изображения, заснети от български учени, и на картини от конкурса за рисунка на тема „Науката преобразява животи".

Във виртуалната изложбата „Красивото в науката" Ви представихме образи, заснети и открити от учени от Медицински университет – Варна и наши приятели, които съчетават в себе си научната стойност и естетическата наслада на изкуството. Изложбата е достъпна на сайта на университета и може да я разгледате тук .

След като в края на месец септември бе обявено началото на конкурса за детска рисунка на тема „Науката преобразява животи", по време на Нощта на учените настъпи и дългоочакваният момент за малките художници – обявяване на отличените участници. В конкурса участваха 218 рисунки на деца на възраст между 6 и 14 години, които ни представиха най-различни и интересни идеи за това как науката и научните открития променят нашия живот. Ето ги и отличените художници:

В категория 6–9 години:

I място: Захари Рейзов

II място: Ивелин Стефанов

III място: Георгия Кочева

Специални награди:

  • Лейла Стоянова
  • Константина Иванова
  • Марина Раданска
  • Виктория Парашкевова
  • Александра Христова

В категория 10–14 години:

I място: Вяра Стоянова

II място: Мартина Гочева

III място: Катерина Пискова

Специални награди:

  • Мартина Тодорова
  • Ния Катушева
  • Александър Енчев
  • Ивона-Сияна Станева
  • Стефания Георгиева

Всички прекрасни рисунки, които получихме в Медицински университет – Варна, може да разгледате във виртуалната галерия.

Поради формата, в който се проведе събитието, на всички участници ще бъдат изпратени грамотите и наградите чрез куриер/ по пощатa в следващите дни, а тези, които са от Варна, могат да получат наградите си на място в университета след 07.12.2020 г., при предварителна уговорка на телефон: 052/677 038. 

Филмът „Роботите и човешкото здраве" показа как благодарение на иновациите в медицината роботите могат да спасяват човешки животи. Проф. д-р Никола Колев и екип от Катедрата по обща и оперативна хирургия към МУ-Варна и Първа клиника по хирургия към УМБАЛ „Св. Марина" обясниха за приложението на четвърта генерация робот Da Vinci в хирургията. Участниците в събитието имаха възможност да се запознаят и срещнат виртуално с ас. д-р Тургай Калинов от Катедрата по обща и оперативна хирургия към Медицински университет – Варна и Първа клиника по хирургия към УМБАЛ „Св. Марина", който разказа за възможностите, които предоставя роботизираната система, и какви предизвикателства среща той в своята работа. Тук може да се запознаете и Вие.

Програмата продължи с демонстрацията „Изучаване на човешкото тяло", която представи на гостите на събитието как е устроено тялото ни и как действат отделните му части, за да ни поддържат живи и способни да извършваме разнообразни движения и дейности. Демонстрацията е достъпна тук.

Участниците имаха възможност да получат и по-задълбочени знания за човешкото тяло, като се запознаха с виртуалната анатомия на различни органи и направиха виртуално пътешествие из неговите системи. За да бъдете и Вие част от това приключение, може да разгледате научните видеа тук.

Освен в Медицински университет – Варна, събитието се проведе и във филиалите във Велико Търново и Шумен. Там участниците се включиха в разнообразна програма, обединяваща изложба на картини от конкурса за детска рисунка на тема „Науката преобразява животи", излъчване на филм и дискусия на тема „Роботите и човешкото здраве". Екипът по проекта в Шумен направи демонстрация на дигитални технологии за обучение във Филиала, а във Велико Търново – на компютърно-базирана клинична аудиометрия. Можете да разгледате как премина Нощта на учените във филиалите на официалните им фейсбук страници:

Филиал Шумен

Филиал Велико Търново

Целта на Европейската нощ на учените е да се даде повече гласност на научните постижения и иновации сред обществото и да се поощри интересът на младите хора към изследователската кариера. Това е и посланието към всички участници в събитието – да дерзаят, мечтаят смело и следват пътя, по който е поел изследователят в тях!


______________________________________________________________________________________________

​Европейска нощ на учените 2020 се осъществява в рамките на проект K-TRIO 4 („Researchers in Кnowledge Тriangle“), финансиран от Европейския съюз по програмата за научни изследвания и иновации „Хоризонт 2020“, „Дейности Мария Склодовска-Кюри”, договор 955283