Регистриране
Медицински университет - Варна
Проф. д-р Параскев Стоянов

Новини и Събития

Международният ден на сестринството бе почетен в УМБАЛ „Св. Марина“ – Варна

Вижте видеото тук

 

12 май е специален ден за всички избрали една тежка, но много хуманна професия. Това е рождената дата на Флорънс Найтингейл – наричана „Дамата с лампата" заради среднощните обиколки при пациенти. Тя поставя началото на професията медицинска сестра.

Международният ден на сестринството бе честван в Университетската болница. Проф. д-р Силва Андонова, изпълнителен директор на УМБАЛ „Св. Марина", се обърна към специалистите по здравни грижи с думите: „Благодаря Ви за непрестанните грижи, за професионализма, за отговорността, за човешкото отношение към пациентите, което ежедневно показвате."


С едноминутно мълчание бе почетена паметта на всички, загубили живота си, отдадени на професията и избора си да помагат.


По традиция на този ден се избира медицинска сестра на годината. Този път призът беше за всички. „По-различният прочит на тазгодишните обстоятелства смело ни дава основание да обявим сестри на годината и твърдо сме убедени, че всички те заслужават този приз – за саможертвата, за грижата, за спасените животи, за дадените надежди", каза ст.м.с. Теодора Радева.


За всички клиники в УМБАЛ „Св. Марина" бяха подготвени благодарствени адреси от Първичното дружество в Университетската болница към Регионалната колегия на „Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи".

В двора на болницата бе засадено дърво – сребърен смърч, символ на надеждата, на приемствеността между поколенията, на безсмъртието и вечността.