Регистриране
Медицински университет - Варна
Проф. д-р Параскев Стоянов

Новини и Събития

Да достигнеш мечтата си

В навечерието на 8 декември ви срещаме с Александър Кирилов, студент по Медицина,  I курс, в Медицински университет - Варна

Интервю: Калина Божилова

 


Алекс, ти какъв искаше да станеш като дете, за какво мечтаеше?

Детската ми мечта беше да стана космонавт, но като пораснах, започнах да се насочвам към по-сериозните неща. Насочих се към медицината, проявявах интерес от малък, не само от близки, работещи в тази сфера, а и от телевизионните сериали. Избрах медицината, така ще мога да помагам на хората и да се грижа за тяхното здраве, с това искам да бъда полезен.

 

Защо избра да кандидатстваш в Медицински университет - Варна?

Мотивите ми бяха, че е един от водещите университети в страната, на световно ниво. Дипломите, издавани от МУ-Варна, са признати в цяла Европа. Университетът разполага с модерна и съвременна учебна база, добри преподаватели, а и аз живея във Варна и това ми беше достатъчно. Всъщност аз кандидатствах само тук.

 

Как се подготвяше за кандидатстудентските изпити?

Кандидатстудентските изпити за мен бяха едно сериозно предизвикателство, започнах своята подготовка година, преди да кандидатствам. Важно е да се учи системно и упорито, всеки ден. С желание и постоянство всичко се научава. Много упоритост трябва и много, много труд.

 

Откъде получи информация за кандидатстудентската кампания на университета?​

Информация получих от сайта на МУ-Варна, от приятели, които вече следваха в него и бяха впечатлени от чудесната материално-техническа база и новите методи на обучение на студентите, от интернет. Навсякъде има информация, към университета има и дни на отворените врати. Мисля, че който я търси, я  намира.

 

Какво беше твоето първо желание при избора на специалност?

Без колебание Медицина. Това е най-подходящата специалност за мен. Когато разбрах, че са ме приели, се почувствах  страхотно, все пак сбъдвах детския си блян. Със сигурност бях в еуфория, аз достигнах мечтата си!


Какво ще пожелаеш на кандидат-студентите, които сега се подготвят за изпитите във варненския Медицински университет?

Ще им пожелая да им се паднат темите, които искат, успех на изпитите и да станат студенти в университета. Това пожелаха и на мен, дано да се случи и на тях.


Какво е чувството да прекрачиш за пръв път прага на Медицински университет - Варна като студент?

Чувството е ново, няма нищо общо с училище, вече се отнасяш към нещата много по-сериозно. Мога да дам пример - да дойдеш в университета неподготвен, е несериозно. Това е ново начало, ново ниво на развитието ти, голяма крачка напред към бъдещето.


Предстои ти първата изпитна сесия, с какви чувства и емоции я очакваш?

Не мога да кажа, че ме е страх, по-скоро съм притеснен. Подготвям се, може и да не се получи, както го искам, но се надявам да се справя успешно.


Имаш ли самочувствието и увереността, че ще излезеш от университета добре подготвен?

Да, сигурен съм в това, защото нивото на преподаване е много високо, преподавателите ни са всеотдайни и взискателни. Всеки един от тях е с различен подход по отношение на учебния процес, съдействат ни винаги и много ни мотивират. Обучават ни с голямо желание. Но, разбира се, това зависи много и от нас самите, университетът ни дава всичко, което е нужно за добрата подготовка, въпросът е дали ти самият искаш и дали даваш достатъчно от себе си, за да станеш добър лекар.


Можеш ли да опишеш с пет думи преподавателите от МУ-Варна?

Толерантни, забавни, строги (на моменти), всеотдайни и съвременни.


Пожеланието ти за студентския празник към твоите колеги?

Да отпразнуват приятно със своите колеги, близки и приятели, купонът да е до зори. Да изживеят един наистина незабравим 8 декември!