Регистриране
Медицински университет - Варна
Проф. д-р Параскев Стоянов

Новини и Събития

МУ – Варна бе представен на Международната седмица по Програма „Еразъм+“ в Коимбра

​От 5 до 9 юни 2017 г. се проведе Международната седмица по Програма „Еразъм+", организирана от Международния отдел към Факултета по медицина при Университета в Коимбра (Португалия). Основан през 1290 година, той е най-старият университет в страната и сред най-старите в света. С около 25 хиляди студенти и днес Университетът е измежду основните образователни и изследователски центрове на Португалия.

В работните срещи участваха представители на отделите по международно сътрудничество и координационните офиси по Програма „Еразъм+" от факултетите по медицина на университетите в Бари и Сиена (Италия), Вюрцбург (Германия), Любляна и Марибор (Словения), Суонси (Обединено кралство), Прага (Чехия), Земелвайс (Унгария), Вилнюс (Литва), Мадрид (Испания) и Копенхаген (Дания).

Срещата беше открита от проф. Дуарте Нуно Виеира – Декан на Факултета по медицина при Университета в Коимбра, проф. Америко Фигуеиридо – Заместник-декан по международно сътрудничество и проф. Марилия Дурадо – координатор на програма „Еразъм+".  Чуждестранните гости посетиха Факултета по медицина, Ректората и Здравния център за студенти в старата част на града, както и ново изградените корпуси на факултетите по медицина, дентална медицина и фармация, новата библиотека и инкубатора за научно-изследователска дейност до университетската болница в Коимбра.  

Програмата на срещите включваше представяне на институциите и техните мобилности на преподаватели, студенти и докторанти. Бяха организирани и срещи с Мрежата на студентите по медицина и Мрежата на студентите от Програма „Еразъм+" , които споделиха впечатления като входящи и изходящи студенти от факултетите по медицина. В дискусиите по групи участниците обсъдиха интеграцията на студентите по време на мобилност, проблеми при организацията и сключването на споразумения за обучение и студентски практики, организация и административни проблеми при клинични практики, присъждане и признаване ECTS кредити, комуникация между факултетите и университетските болници.

Медицински университет „Проф. д-р Параскев Стоянов" – Варна беше представен от Анета Докова, д.и. – Ръководител на Отдела „Международно сътрудничество" и Силвана Добрева – административен координатор по Програма „Еразъм+", които запознаха колегите си с историята, традициите и международните партньори на Университета, както и с конкретните статистически данни за проведените входящи и изходящи мобилности по Програма „Еразъм+" през последните 10 години. Аудиторията беше впечатлена както от фактите за активността на международния обмен, така и от учебната база, условията и студентския живот в МУ – Варна, които бяха визуализирани в кратък филм и презентация.

Обсъдени бяха предложения за академично сътрудничество и различни видове мобилности от всички участници в международния работен семинар. Взето бе решение за създаване на мрежа за улесняване комуникацията и администриране на мобилностите по Програма „Еразъм+", в която да се включат всички представени университети.