Регистриране
Медицински университет - Варна
Проф. д-р Параскев Стоянов

Новини и Събития

Вярвам в успеха си

Предновогодишно ще ви разкажем какви са трепетите и вълненията на една кандидат-студентка, как се подготвя за изпитите, какво я мотивира да избере една хуманна професия и да посвети живота си на нея. На нашите въпроси за перспективите й, как вижда своето бъдеще, къде иска да следва, какво образование иска да получи, бе любезна да отговори Жасмин Дорийска, на 18 години, ученичка от 12 клас на Първа езикова гимназия - Варна.

Интервю: Калина Божилова

Като  дете ми казваха, че имам артистични заложби и трябва да ги развивам. Записаха ме на школа по актьорско майсторство, много ми харесваше, но се оказа, че не това е моето призвание. Имала съм и други интереси, но истината е, че биологията винаги е била голямата ми любов. Интересът ми към нея се запази и засили през годините, а по-късно се запалих и по химията. Това са любимите ми предмети, те отключиха у мен желанието да се занимавам с фармация.

Реших да кандидатствам в МУ-Варна, това е моят избор, защото е много престижен университет, най-добрият в България с много добри перспективи и успешна реализация на завършилите го студенти. А и искам да остана да уча в моя роден град. Специалността, която съм си избрала, е Фармация, тя ми допада най-много. Харесвам работата на фармацевтите, в аптеките е много чисто и подредено. Интересувам се и от билки и растения, от приготвянето на мехлеми и лекарства и искам да мога да го правя професионално. Смятам, че това е моето призвание.

Започнах своята подготовка година и половина преди изпитите, ходя на уроци, като първо почнах обучението си по химия, а малко по-късно и обучението си по биология. Материалът е доста обширен и изисква повече време за изучаване. Трябва да си подготвен добре и е важно, ако наистина искаш да влезеш в университета, да започнеш по-рано и максимално да се отдадеш на уроците.

Посетих Дни на отворените врати в Медицинския колеж през миналата година, още не беше построена сградата на Факултета по фармация. На мен и на останалите посетители ни показаха учебни зали и лаборатории, видяхме къде се приготвят лекарства, срещнахме се със студенти, беше изключително интересно. Хареса ми базата, харесаха ми условията, навсякъде изглежда чисто, ново, подредено и още повече се мотивирах да изучавам Фармация точно в този университет. От училище пък ни доведоха в основната сграда на Медицински университет - Варна. Тук студент по медицина 5-а година ни представи изключително интересна презентация за човешкото тяло, гледахме я с 3D очила, запознахме се със системата за допълващо електронно обучение Blackboard, след което в друга зала се срещнахме с трима от германските студенти, които ни разказаха за чудесните условия за обучение и страхотните преподаватели, посетихме и Катедрата по анатомия. Аз обаче харесвам фармацията и искам да уча тази перспективна специалност.

Мисля да се явя на предварителните изпити и, разбира се, се притеснявам, те са по-рано и времето за подготовка съответно е по-малко. Надявам се и там да се представя добре, но основно разчитам на редовните изпити. Може би втория път ще съм малко по-спокойна и ще знам къде отивам и какво се случва.

Полагам много усилия и се надявам те да бъдат възнаградени. Вярвам в успеха си, вярвам, че ще бъда част от студентската общност на МУ-Варна. Ще получа знания и умения, за да бъда един добър професионалист фармацевт!

 
На Жасмин Дорийска пожелаваме успех на изпитите, а ако и Вие искате да разгледате университета и да се информирате за всичко, свързано с Вашето бъдещо обучение, можете да посетите Дните на отворените врати в МУ-Варна на 25 и 26 март 2016 година. Тогава ще имате възможността да посетите всички факултети и департаменти и да разгледате учебните бази.  Очакваме Ви!