Регистриране
Медицински университет - Варна
Проф. д-р Параскев Стоянов

Новини и Събития

В основата на успеха стои постоянството

​Представяме ви интервю  с две амбициозни момичета, близначките Габриела и Марияна Кирови. Те са студентки по Дентална медицина, 3 година, в Медицински университет - Варна. Ще ни разкажат за своите вълнения и емоции и за изминатия път от кандидатстудентската си подготовка, кандидатстването в университета, както и от обучението в него.
 
Интервю: Калина Божилова

 

Каква е мечтаната за вас професия? 

 

Габриела: От дете много обичам животните и по тази причина дълго време исках да стана ветеринарен лекар. С течение на времето реших, че не е подходяща професия за мен, но любовта ми към животните си остана същата. И двете никога не сме си представяли да работим на бюро, винаги сме искали да общуваме с хора, затова решихме, че някоя хуманна  професия би ни донесла удовлетворение.

 

Марияна: Като малка много обичах да рисувам и да пея, но на по-късен етап разбрах, че нито едно от двете не е моят талант. Вече като  ученички около 10-11 клас двете с Габи се ориентирахме към стоматологията.

 

Как се подготвяхте за кандидатстудентските изпити?

 

Марияна: Основно подготовката на всеки кандидат-студент зависи от труда, който сам полага, от неговото желание и мотивация. Ходихме и на уроци, което много ни помогна. Решавахме много задачи и се изпитвахме, доста си помагахме  една на друга. В момента продължаваме по същия начин при подготовката за изпитните сесии.                                                                                

 

Откъде се информирахте за кандидатстудентската кампания на МУ-Варна?

 

Габриела: За начина на кандидатстване разбрахме от познати, които са приети предни години и споделиха своите впечатления. Главната информация за редовните и за предварителните изпити следихме в сайта на университета, там много подробно и достъпно е обяснено всичко, свързано с подаване на документите и приема.

 

Марияна: Кандидатствахме и в София, където също ни приеха, но разбрахме, че тук базата е по-добра и предпочетохме да останем. Първото желание и на двете ни беше Дентална медицина. Ние не искахме да учим друга специалност и сме много щастливи, че учим точно това. Не сме имали колебания относно избора ни и смятаме, че с практиката ще ни става все по-интересно.

 

Какво е усещането да прекрачиш за пръв път прага на университета като студент?

 

Габриела: Удовлетворение  и щастие. Голямо облекчение беше, че всички наши усилия и положен труд са дали своите резултати, че сме част от мултинационалното семейство на най-престижния университет, Медицински университет – Варна.

 

Какъв е споменът за първия ви изпит?

 

Марияна: Първият ни изпит беше по цитология, ембриология и хистология. Бях ужасно притеснена. Точно тогава въведоха системата Blackboard и като цяло не бяхме много подготвени за такъв формат на изпита. Още на стоп теста голяма част от студентите отпаднахме, но за сметка на това на поправителната сесия, когато имахме представа как протича изпитът, се представих отлично.

 

Габриела: Първият изпит никога не се забравя. За мен първият изпит беше огромно предизвикателство и бях доста притеснена, но тогава изкарах късмет, за мен протече успешно. След това бях много горда от себе си и от постигнатия успех.

 

Имате ли самочувствието и увереността, че ще излезете от университета добре подготвени?

 

Марияна: Да, мисля, че в университета получаваме една много добра основа за началото на нашата практика. Преподавателите ни са много компетентни, учат ни с много желание и ентусиазъм, така че смятам, че получаваме чудесна подготовка. Естествено, след като завършим следването в университета, ще продължим и с посещаване на различни курсове и семинари.

 

Габриела: Не смятам, че има студент, който е 100% уверен в себе си, а и професията е свързана с непрекъснато натрупване на нови знания и с усъвършенстване на уменията, но добрата подготовка и желанието за развитие наистина гарантират успех.

 
Опишете с пет думи преподавателите си?

 

Марияна: Респектиращи, толерантни, отзивчиви, ерудирани, компетентни.

 

Коя е най-забавната ситуация от следването ви в университета? Разкажете ни я.

 

Габриела: С колегите ни имаме много забавни случки. Най-комичната, за която в момента се сещаме, но тогава никак не ни беше до смях, беше в края на 1-ви курс, когато трябваше да предаваме восъчни моделажи на зъби. Бързахме за упражнение и ги забравихме в колата, а навън беше доста топло - когато се върнахме, всичко се беше разтопило и зъби нямаше…

 
Случвало ли се е едната да се представи вместо другата на изпит или на упражнение?

 

Марияна: Не, никога не ни се е случвало. Още в училище съучениците ни питаха защо едната не замества другата, но според нас ние доста се различаваме, а и учим заедно, така че сме еднакво подготвени.

 

Габриела: Това не сме го правили, но пък има много предимства да си имаш близначка. Като за начало никога не ни е скучно, имаме си пълно доверие, винаги можем да разчитаме една на друга и се подкрепяме взаимно, освен това имаш най-добър приятел за цял живот.

 

Какви според вас са предимствата на МУ-Варна, каква е атмосферата, единни ли сте с колегите си?

 

Марияна: Освен че получаваме добро образование, едно от предимствата в университета ни е, че се провеждат много кампании, организирани от студентите, за превенции срещу различни заболявания. Колегите ни са страхотни, станахме много добри приятели и извън университета, за което много се радваме.

 

Кой е най-интересният ви предмет досега, а най-трудният?

 

Габриела: От предметите, които сме изучавали досега, специалните предмети са ни най-интересни, например протетиката, тъй като започва и практическото ни обучение. Но тепърва има още доста дисциплини, които ще изучаваме. А доколкото става въпрос за най-трудния предмет - може би патоанатомия, защото материалът е изключително обемен.

 

Предстоят предварителните кандидатстудентски изпити по биология и химия в МУ-Варна. Какво ще посъветвате кандидат-студентите, каква е формулата ви за успех?

 

Марияна: Нямаме точно определена формула за успех. В основата на всичко стои  постоянството и естественото желание да постигнеш целите си, така че бихме посъветвали кандидат-студентите да бъдат упорити, да вложат необходимото време и усилия за подготовката си, защото полученото удовлетворение от успеха е огромно. Пожелаваме им късмет и успех на изпитите, за да изпитат емоцията от прекрачването на прага на МУ-Варна като студенти!

 

А какво да пожелаем ние на двете момичета? Разбира се, успех в обучението по дентална медицина.  И винаги с много хъс и желание, както досега, да реализират целите си.