Регистриране
Медицински университет - Варна
Проф. д-р Параскев Стоянов

Новини и Събития

Специалисти от МУ-Варна взеха участие в научен семинар на тема "Борба с рака на гърдата"

​​Представителите от МУ-Варна проф. д-р Радослав Радев, декан на Факултета по медицина; доц. д-р Боян  Балев, ръководител на Катедрата по образна диагностика и лъчелечение, както и проф. д-р Никола Колев, ръководител на Катедрата по обща и оперативна хирургия, бяха гост-лектори в семинар на тема "Борба с рака на гърдата". Събитието се проведе на 12.02.2016 г. в Техническия университет - Варна и бе организирано по проект "Максима" на висшето учебно заведение.

В рамките на проекта екип от учени, съвместно с медиците ни, ще разработи триизмерни софтуерни модели на гърда и на тумори на млечните жлези, които са предназначени за създаването на нови технологии за ранно диагностициране на рака на гърдата.

Иновационните разработки се осъществяват по европейската програма "Хоризонт 2020", като партньори на българската страна са Католическият университет в Льовен, Белгия, и университетът Федерико II в Неапол, Италия. "Екипът ни участва в надпревара с други 552 предложения и успя да спечели доверието на Европейската комисия", подчерта ръководителят на проекта д-р Кристина Близнакова.

По време на научния семинар бяха представени особеностите на рака на млечната жлеза, както и значимостта на ранната диагностика за борбата със заболяването.

Статистиката сочи, че от петте най-разпространени туморни заболявания, водещи до смърт, ракът на гърдата е на първо място сред жените в Европа. На него се дължат 29% от заболелите от рак жени през 2012 г., а 17 на сто са починалите от тази болест.