Регистриране
Медицински университет - Варна
Проф. д-р Параскев Стоянов

Новини и Събития

МУ-Варна организира безплатни профилактични прегледи за хора с проблеми със съня от 13 март до 1 април

​​​

За седма поредна година МУ-Варна ще отбележи Световния ден на съня /17 март/ с безплатни диагностични прегледи на хора с проблеми със съня. Консултациите ще се извършват от мултидисциплинарен екип в сънната лаборатория на Университетския медико-дентален център на МУ-Варна. Прегледите ще се осъществяват от 13 март до 1 април в кабинет 114. Необходимо е предварително записване на телефони 0882 413 456 или 052 677 299. Инициативата е съвместно с Българското дружество по Обструктивна сънна апнея и хъркане и Световната сънна асоциация.

Целта на прегледите е да се установят причините за липсата на здравословен и качествен сън. Те могат да бъдат свързани с нарушения на дишането, с обструктивна сънна апнея, нарколепсия,  хъркане, инсомния или други проблемни състояния като медицински или психологически разстройства, уточни проф. д-р Марио Милков - оториноларинголог, експерт по медицина на съня и дългогодишен инициатор на безплатните профилактични прегледи по повод Световния ден на съня.  

Според специалистите едно от най-честите разстройства е обструктивната сънна апнея,  която се изявява с различни дихателни нарушения. Леките й форми могат да се лекуват след консултация със специалист по дентална медицина. В сънната лаборатория на Университетския медико-дентален център се извършват целогодишни прегледи за нарушения на съня. Проф. Милков допълни, че на пациентите се правят тестове с полиграф, а при необходимост от допълнителни изследвания, се насочват за преглед  с полисомнограф.

Последиците от некачествения сън могат да са незначителни в началото, но сериозни със задълбочаването на проблема. Като пример лекарите посочват повишената дневна сънливост, която нарушава здравето и качеството на живот. Профилактичните прегледи са наложителни не само за хора с проблеми със съня. От няколко години Университетския медико-дентален център на МУ-Варна прави консултации и за професионални шофьори. При тях липсата на качествен сън може да доведе до проблеми с изпълнението на ежедневните ангажименти, да засегне вниманието и концентрацията и да доведе до опасното заспиване по време на път. Лошият сън може да предизвика и увреждане с  ефект, подобен на алкохолната интоксикация.   

Световният ден на съня обръща внимание на качествения сън за физическото, прихическото и социалното благополучие. Най-важните ползи от съня са, че той помага на паметта и имунното здраве, поддържа енергийните нива в тялото и обновяването на клетките. Всяка година на 17 март по света се провеждат инициативи, които обръщат внимание на съня като една от основите на здравето, подобно на храненето и двигателната активност. 

  ​​