Регистриране
Медицински университет - Варна
Проф. д-р Параскев Стоянов

Новини и Събития

Медицински университет- Варна дипломира 156 млади лекари

На тържествена церемония днес, 03.12.2016 г., се дипломираха 156 лекари от Факултета по медицина на МУ-Варна. Събитието се състоя в зала 1 на ФКЦ, а дипломите бяха връчени лично от ректора проф. д-р Красимир Иванов. 28 от абсолвентите завършват висшето си образование с отличен успех, а първенец на Випуск 2016 е д-р Мария Левкова. Освен българските абсолвенти, своите дипломи получиха и представители на държавите  Великобритания, Япония, Германия,  Австрия, Португалия, Украйна, Турция, Кипър, Сърбия и Молдова , обучавали се в англоезичната програма по медицина.

Ректорът на МУ-Варна проф. д-р Красимир Иванов поздрави завършващите с думите: „ През последните 6 години натрупахте знания и умения на професионалисти, които трябва да продължите да развивате и усъвършенствате. Научили сте уроците от вашите преподаватели. Но не забравяйте за учебника на живота и житейските уроци, които трябва да учим всеки ден. Моят съвет е: учете се от всичко и от всеки. Хората, които ще срещнете, ситуациите, в които ще попадате- те ще ви бъдат учители оттук насетне. Бъдете отворени към света, защото само тогава ще можете не само да гледате, но и да виждате, не само да слушате, но и да чувате. Учете уроците си, за да се развивате духовно, интелектуално и професионално и за да може след това да предадете тези познания на децата си и на хората, които ще се учат от вас."

Дипломантите произнесоха Хипократовата клетва, повтаряйки словата след декана на Факултета по медицина, проф. д-р Радослав Радев.

Всички 28 отличници на юбилейния 50-ти випуск на Факултета по медицина получиха парична награда от университета и плакет „Отличник на Випуск 2016".

Работни места на постоянен трудов договор бяха предоставени от университетската болница „Св. Марина", Специализираната болница за активно лечение по акушерство и гинекология „Проф. Д. Стаматов" – Варна, Многопрофилната болница за активно лечение „Св. Анна"- Варна, Специализирана болница по очни болести за активно лечение – Варна.

Две едногодишни стипендии за специализация в Университетската болница „Хадасса" в Йерусалим, Израел, предостави Негово превъзходителство проф. д-р Красимир Методиев.

Проф. д-р Златислав Стоянов от Катедрата по Физиология и патофизиология, проф. д-р Антон Тончев от Катедрата по анатомия, хистология и ембриология, доц. д-р Миглена Георгиева от Катедрата по педиатрия и д-р Мария Димова от Катедра Пропедевтика на вътрешните болести станаха носители на наградата „Любим преподавател" на абсолвентите от Випуск 2016 г . 

Награди за активна студентска дейност през годините на обучение и високи заслуги в изграждането и развитието на съвременния облик на Студентски съвет в МУ бяха присъдени на Антон Цветков, Радостин Топчийски, Румяна Кирнева, Емил Добрев и Джансън Йълмъз.

Музикален поздрав към  дипломантите отправиха музикантите, превърнали се в емблема на автентичния български фолклор – фолклорна група „Каба Кабадайлии" с ръководител Румен Шехов, певицата Кристина Енгерова и фолклорният ансамбъл на МУ-Варна с художествен ръководител Диана Димитрова.


Сред официалните гости на събитието бяха Негово Високопреосвещенство Варненски и Великопреславски митрополит Йоан, представители на университети, изпълнителните директори на варненски болници, представители на регионални и съсловни организации и многоуважемите членове на съвета на настоятелите на МУ-Варна.

Поздравителни адреси към академичното ръководство на университета и абсолвентите бяха получени от министъра на образованието и науката г-жа Меглена Кунева, министъра на здравеопазването д-р Петър Москов, председателят на  УС на БЛС д-р Венцислав Грозев, началника на МБАЛ при ВМА-Варна полк. доц. д-р Ивайло Въжаров, ректорът на ТУ-Варна проф. д-р инж. Росен Василев, деканът на Медицински факултет към МУ-Пловдив проф. д-р Николай Бояджиев и др.