Регистриране
Медицински университет - Варна
Проф. д-р Параскев Стоянов

Новини и Събития

МУ-Варна получи награда за принос в развитието на морския спорт на годишните награди на Българската федерация по ветроходство

На официална церемония на 31 януари в Юнашки салон – Варна бяха връчени отличия на най-добрите ветроходци в България за изминалата година.

МУ-Варна получи специална награда за принос в развитието на морския спорт от президента на Федерацията по ветроходство г-н Росен Марангозов.


Отличието прие деканът на Факултета по медицина проф. д-р Златислав Стоянов, който се обърна към присъстващите с думите: „Щастлив съм да приема тази награда. Щастлив съм, че МУ-Варна е достоен член на семейството на българското ветроходство. Щастлив съм, че емблемата му се издува на платната и се вее на флаговете на морския флот. Държа да отбележа и че ние сме единственият университет в страната, който обучава своите студенти по морска медицина".

За цялостното си представяне през 2019 г. варненският медицински университет получи и първа награда в клас IRC-2 в генералното класиране за целия сезон от г-н Никола Дуков, председател на асоциацията на IRC за България. Капитанът на университетската ветроходна яхта „Хигия" Ангел Дипчиков сподели:

„Всички регати, в които сме участвали, са доказателство за устойчивите успехи на отбора по ветроходство. С всяко следващо състезание ние се развиваме. Наградата е доказателство и че през целия сезон сме участвали активно в състезанията. Следващото състезание, за което се готвим, е през месец май – Varna Chanel Cup. Очакваме ползотворен сезон, тренировките не спират и се надяваме на най-добрите резултати."

С големия приз „Ветроходец на 2019" бе удостоен Александър Бачев. За първа година Варна е домакин на годишните ветроходни награди. Сред гостите бяха кметът на Варна г-н Иван Портних и областният управител г-н Стоян Пасев. Събитието събра състезатели, треньори, родители, партньори и приятели на българското ветроходство. Отличени бяха състезатели както от детското ветроходство, така и от олимпийските класове и киловите яхти, показали високи спортни постижения на национално и международно ниво.

„Горд съм, че университетът, на който аз съм възпитаник, се е развил толкова много в спорта. Възхитен съм от това, което правите. Горд съм, че нашият университет помага толкова много за развитието на ветроходния спорт. През 2021 г. ще бъдем домакини на Европейското първенство, така че се надявам с помощта на федерацията и на МУ-Варна всичко да бъде на още по-високо ниво"  – каза министър Красен Кралев.

Вероника Стоянова