Регистриране
Медицински университет - Варна
Проф. д-р Параскев Стоянов

Новини и Събития

Клиниката по физикална и рехабилитационна медицина на УМБАЛ „Св. Марина“ получи високоенергиен лазер от МУ-Варна

Клиниката по физикална и рехабилитационна медицина  на УМБАЛ „Св. Марина" вече разполага с роботизиран високоенергиен лазер М6, който бе закупен от Медицински университет- Варна.

Модерният лазер е последна генерация на лазерните апарати с много широки възможности за употреба. Роботизираната версия позволява да бъдат обработвани големи части от тялото на пациента изключително бързо и ефективно с дълбочина на проникване от 4- 4, 5 см., като по този начин се повлияват ефективно по-голяма част от патологиите на опорно-двигателния апарат и периферната нервна система. Той може да бъде прилаган и като монотерапия, а сред широкия спектър на заболявания, които може да лекува са и често срещаните сред популацията болки в гръбнака и ломбаго, Всякакъв вид спортни травми също могат да бъдат повлияни от М6. Изключително добър ефект той има при дисковите хернии и дегенеративни заболявания на опорно-двигателния апарат.

Лазерът дава възможност лечението да се започне изключително рано- едва 24 часа след началото на болката, което е огромно предимство, тъй като при повечето апарати с които се работи у нас трябва да се изчака между 7 и 10 дни преди да се започне физиотерапията.

Сред най-важните предимства на модерното устройство са изключително мощните му противовъзпалително, обезболяващо и разнасящо оттока действие. Това позволява възпалителният процес да бъде спрян в съвсем ранна фаза- предимство, което с другите апарати за физикална терапия не е възможно.

Лазерът е по-ефективен при по-млади хора, тъй като той разчита на изключително мощни процеси, които активира в човешкото тяло, което предполага и ответната човешка реакция към лазера да е по-добра при по-млада възраст. Устройството практически събира три диодни лазера в едно. Той има мощност общо 75 W, но при добавяне на допълнителни настройки дава възможност и при по-възрастни пациенти да се получи много добър отговор, увеличавайки енергията на полето.

Доц. д-р Илия Тодоров- ръководител на учебен сектор по морелечение, физиотерапия и рехабилитация в МУ-Варна и ръководител на Клиниката по физикална и рехабилитационна медицина при УМБАЛ „Св. Марина" сподели, че еднo от основните предимства, които закупуването на лазера дава е отварянето на нови възможности за младите кадри в Клиниката:

„Закупуването на такъв модерен апарат в една структура, който е иновативен и е последна дума на технологията е една изключително добра възможност при младите лекари, работейки с него да развиват и своя научен потенциал, да правят публикации, да участват в конференции и да създават една научна продукция, която е интересна и за другите лекари и ще бъде оценено от лекарското съсловие. Като служител на МУ-Варна мога да кажа, че преподаването и научното развитие на кадрите е един от основните приоритети, които имаме в университета."

Очаква се апаратът, който се помещава в отделението на Клиниката по физикална и рехабилитационна медицина  в хотел „Естрея" в к.к. „Св.Св. Константин и Елена" да бъде на разположение за пациентите от началото на месец септември.

Вероника Стоянова


_________________________________________________________________________________________________