Регистриране
Медицински университет - Варна
Проф. д-р Параскев Стоянов

Новини и Събития

Представители на МУ-Варна забиха знамето на университета на най-високия връх в Алпите- Мон Блан

На 22 август 2018 г. представители на МУ-Варна покориха връх Мон Блан. Миглена Календжиева- редовен докторант в катедра „Психиатрия и медицинска психология“ към МУ Варна, Деяна Денева, инспектор обществено здраве в УМБАЛ "Св. Марина"- Варна и треньорът на младите плувци на МУ-Варна Стоян Михайлов след множество изпитания и трудности успяват да забият знамето на Медицински университет- Варна на най-високия връх в Алпите.
 
Покрита целогодишно със сняг, "Бялата планина" се извисява върху ледник, който е на повече от 3 000 000 години, намиращ се на границата между Франция и Италия, което прави възможно изкачването й и от двете страни. Върхът е висок 4810м., с което се отрежда на второ място по височина в Европа, след кавказкия Елбрус. 
 
Докторантката Миглена Календжиева разказва: „Идеята за Мон Блан възникна преди няколко години, но сякаш не беше узряла достатъчно и изискваше време, през което да се превърне от просто идея в реализирана цел. Поводът на нашето изкачване беше свързан с навършването на моята 30-та годишнина и желанието ми, след като миналата година успях да направя прехода Ком-Емине, да запазя традицията, като реализирам и друго предизвикателство и осъществя друга своя мечта.“

 
Водачът на експедицията е нейният баща- Димитър Календжиев. В екипа има хора на възраст от 30 до 68 години, като част от него е и опитен алпинист, участвал в множество експедиции включително с легендарния Христо Проданов. Тук съдбата изиграва своята роля- чрез общи познанства в един екип се оказват трима представители на варненския медицински университет, като част от тях до момента на организирането на експедицията не се познават.
 
Плануването за потегляне започва едва 2 седмици предварително, поради променливото време в района. Първите спирки на експедиторите са Шамони, Франция и хижа „Тет Рус“ (3167м.), откъдето само след няколко часа сън започва изкачването. Почти през цялата вечер времето е непрепоръчително за тръгване, тъй като има обилни валежи от дъжд и градушка. Времето обаче все пак се омекотява и в 2:05 ч. алпинистите потеглят към хижа „Дом дю Гуте“ (3817 м.). Разстоянието между двете хижи е един от на-трудните участъци по пътя към върха, представляващ стръмен каменист склон. Там се намира така наречения “коридор на смъртта”, който е известен с почти постоянния си каменопад. След близо 3 часа и изкачване с изключително внимание на тесния  участък, те достигат хижата, от която продължават стремглаво нагоре.

След около 3-4 часа преход стигат до заслона "Вало", в който поради ремонтни дейности не успяват да отдъхнат и се налага да направят почивката си отвън. От тази точка започва най-стръмната част на планината и изкачването по ръба Руш, който е тесен, открит, ветровит и доста дълъг. Миглена споделя , че усещането за нея е наподобявало безкрая- за нещо толкова близо и същевременно толкова далеч.
 
След 4 дни, насъбрана умора и промяна на надморската височина от 0 до над 4800 метра, надмогвайки физическите и психически бариери експедицията все пак жъне своя голям успех. Връх Мон Блан е покорен!


 
Времето на върха е лошо, но не пречи на експедиторите да се порадват на своя успех. След минутите отдих обаче те осъзнават, че слизането е също толкова голямо предизвикателство, колкото и изкачването и именно то е погубило не един алпинист.
 
Докторантът Миглена Календжиева разказва: „В 20:00 часа успяхме да усетим лекотата след свалянето на раниците от гърбовете пред палатките си, а с тях и лекотата, която настъпва след преодоляване на трудност, след осъществяването на поредната мечта, с която вярата във възможностите става по-силна. Така удовлетворени и доволни благодарихме искрено на върха, който се остави да бъде покорен и поехме по обратния път към дома.“
 
 
Вероника Стоянова