Завършва магистратура в Химико Технологичен и Металургичен Университет гр. София (1993 г). В периода 1993-2005 е работила в Института по Океанология – БАН - Варна като химик, научен сътрудник (ІІІ-І степен). През 2005 г. постъпва на работа в Медицински университет "Проф. д-р П. Стоянов" – Варна като главен асистент в катедрата по Химия, към Факултет по Фармация. През м. юли 2014 г. защитава дисертация за придобиване на образователна и научна степен „доктор по химия“ на тема „Мастнокиселинен състав на черноморски и сладководни риби", по научна специалност „Биоорганична химия, химия на природните и физиологично активни вещества“. Завършва втора магистратура по „Органична химия“ към Шуменски университет (2016 г). През 2018 г. печели конкурс за доцент към Медицински университет – Варна и се хабилитира като доцент по „Химия“. През 2020 г придобива специалност „Теоретични основи на медицинската химия“. През м. юни 2023 г е избрана за ръководител катедра по Химия.
Лектор по Химия за студенти I курс, специалност "Медицина"; по Неорганична химия за студенти I курс, специалност "Помощник-фармацевт" и Неорганична и органична химия за студенти I курс специалност "Медицински лаборант" към Медицински колеж, МУ-Варна.
Води упражнения по Химия (лабораторни упражнения и семинари за студенти I курс, специалност "Медицина"), по Обща и Неорганична Химия (лабораторни упражнения и семинари за студенти I курс, специалност "Фармация"), по Химия (лабораторни упражнения и семинари за студенти I курс, специалност "Дентална медицина"), по Неорганична и органична химия (лабораторни упражнения и семинари за студенти I курс, специалност "Медицински лаборант", Медицински колеж), по Неорганична химия (лабораторни упражнения и семинари за студенти I курс, специалност "Помощник-фармацевт", Медицински колеж).
Научна тематика до 2005 г: хроматографски анализ на дихателни смеси за водолазни цели.
Доц. А. Мерджанова има научни интереси в областта на химия на липидите, липиден профил, анализ на мастни киселини, стероли; химия на храни, анализ на протеини, въглехидрати, енергийна стойност. Разработва и адаптира методи за анализ на мастни киселини в липиди от животински и растителен произход; в кръвен серум и хомогенати чрез газова хроматография с мас детекция; интересува се от анализ на общ азот (по метод на Келдал) и биогенни елементи.
Участва като експерт в успешно реализирани проекти: проект “Качество и безопасност на черноморски хранителни продукти" към ФНИ и проект към МОСВ с европейско финансиране от ФМ на ЕИП. Ръководител е на успешно финализиран проект към Фонд „Научни изследвания“ на МОН (2018-2022г).
Има над 60 научни публикации и съобщения у нас и в чужбина, както и съавторство в учебни помагала. Има повече от 60 участия в научни форуми у нас и в чужбина.
Отворен достъп
Съавтор и автор на над 60 научни публикации, учебни помагала и сборници за студенти и кандидатстуденти. Участвала е в над 80 научни форума в България и чужбина.
Член е на Българското дружество по хранене и диететика, Съюза на учените - Варна.