Регистриране
Медицински университет - Варна
Проф. д-р Параскев Стоянов

Прием

Варна-Морска столица

Само за най-любопитните и любознателните!
 
Може би си мислите, че знаете доста за Варна, и навярно е така. За всеки случай, можете да хвърлите един бърз поглед на редовете по-долу, в които ще ви запознаем с информация и факти, с които може би малцина варненци могат да се похвалят, че знаят.
 
Да започнем с популярната визитна картичка на Варна:


Варна е третият по големина град в България. „Морската ни столица" е най-големият град в Северна България. Тук е намерено и се съхранява най-старото златно съкровище в света (4000 г. пр. Хр.). Варна е важен културен, транспортен, здравен и туристически център, изходна точка за курортите по Северното Черноморие.

 Сред множеството международни културни събития, които се провеждат тук, са фестивалите „Варненско лято", „Златната роза", „Любовта е лудост", „Златният делфин", „Август в изкуствата", „Видеохолика", Джаз фестивал, Майски хоров фестивал и други.

През 2014 година Медицински университет – Варна заедно с Българския червен кръст добавиха към културния афиш на града още един фестивал. След повече от 25-годишно прекъсване бе възстановен Международният фестивал на червенокръстките и здравни филми.

Градът разполага с богати и интересни музеи: Археологическия музей, който се помещава в сградата на бившата Девическа гимназия - най-старата на Балканите, и в който е приютено най-старото златно съкровище в човешката история, Военноморския музей, Музея за история на Варна, Музея на Възраждането, Етнографския музей, Варненския природонаучен музей, Историко-етнографския комплекс, Комплекс "Прабългарско селище Фанагория", Музея по историята на медицината и Музея на куклите.
 

Варна е един от малкото градове в България с опера. Тук е и Драматичният театър „Стоян Бъчваров", Фестивалният и конгресен център, Дворецът на културата и спорта, както и живописният Летен театър. В бившата Мъжка гимназия, построена в края на ХІХ в. в традицията на неоготическата архитектура, се помещава Градската художествена галерия "Борис Георгиев". Във Варна можеш да откриеш още близо 30 други галерии.

А ето и другата, по-любопитна страна на визитната картичка:

Най-ранните следи от човешко присъствие по тези земи датират от старокаменната епоха – преди 100 000 години.

В града е бил подписан актът, с който е провъзгласено основаването на българската държава на Балканския полуостров  (това става през 679 г. от посланиците на византийския император Константин Погонат и хан Аспарух).

През голяма част от съществуването си Варна е била космополитен град. Освобождението заварва града с не повече от 3 500 българи при общо население от 21 000 души.

На 12 март 1860 г. за пръв път е отслужена църковна служба на български език -  десет години преди създаването на Българската екзархия.

На 24 май 1862 г. във Варна за първи път са почетени Св. св. Кирил и Методий.

Между 1883 г.  и 1885 г. през Варна е минавал прочутият Ориент Експрес.

Между 1949 и 1956 г. Варна носи името Сталин. Предполага се, че сегашното му име идва от старобългарското  варнъ - „черен, вран". Друга теория свързва името с думата „вар", означаваща минерален извор.

За близо 100-годишното съществуване на Варненската корабостроителница са построени над 850 кораба.

Филмите „Васко да Гама от село Рупча" и „Опасен чар" са снимани във Варна.Римските терми на Одесос, които в наши дни през лятото се превръщат в лятна сцена за концертни и театрални постановки, са построени в края на II век и са сред най-запазените архитектурни паметници от античния период в страната. През 19 в. подземията на термите са ползвани като затвор. През 1892 г. Стамболовистите затварят и изтезават в термите Капитан Петко войвода.
Със своите 850 декара Морската градина на Варна е национален паметник на градинското и парковото изкуство. Нейното строителство е по проект на Антон Новак, чешки градинар-декоратор.Аладжа манастир е български средновековен скален манастир, създаден през далечния 13-ти век. Той е национален паметник на културата. На турски „аладжа" означава шарен, пъстър.

Успение Богородично е най-старият запазен и действащ православен храм във Варна. Съществува от 1602 г.

С Варна са свързани съдбите на значими български интелектуалци като писателя Йордан Йовков, който учителства тук (1919 - 1920), поета Никола Вапцаров, който учи в Морското машинно училище (1926-1932), писателя Антон Страшимиров, композитора Добри Христов, духовния учител Петър Дънов и много други.

Творчески първи импулси Варна е дала и на редица известни съвременни творци: певеца Филип Киркоров, актьорите Стефан Мавродиев, Христо Гърбов, Кръстьо Лафазанов, Мариус Куркински, пианиста и диригента  Нелко Коларов, свирил с легендарната британска група Bee Gees.

Варна може да се похвали и с не един световно признати спортисти като  треньора по гребане Свилен Нейков, състезателя и настоящ треньор по бокс, Олимпийския шампион от летните олимпийски игри в Сеул през 1988 г. – Ивайло Маринов, петкратния носител на Купата на България, легендарния футболист Божил Колев, понастоящем треньор на университетския футболен отбор на МУ-Варна.