Регистриране
Медицински университет - Варна
Проф. д-р Параскев Стоянов

Студенти

Ветроходство


Ветроходството е един от най-древните начини за придвижване по вода. Към днешна дата е символ на престиж и класа и се предлага в най-елитните университети в света, сред които Оксфорд, Харвард, Кеймбридж и Браун.

В спортно отношение дава възможност на хора в различна възраст да се докоснат до магията и красотата на морето, поддържайки добра физическа форма и развивайки чувство за баланс и работа в екип. Овладяването на вятъра и способността да навигираш ветроходна лодка в посоката, която си избрал, е предизвикателство, изискващо синхронизация и работа от всички на борда.

От учебната 2014/2015 г. Медицински университет - Варна превръща ветроходството в традиционна и емблематична част от подготовката по спорт на студентите. През последните три години участниците в курса успешно участват в регатата Varna Chanel Cup.Курсът е разделен на две групи – за начинаещи и напреднали, в зависимост от придобития опит до момента и/или участието им в предходни курсове. Той се провежда на английски език. Изготвят се индивидуални програми за обучение и графици за повеждане на теоретичния модул и практика на вода.

 „Въведение във ветроходните спортове" - начинаещи

Курсът дава основни познания за устройството и принципите на движение на ветроходна яхта, метеорология и крайбрежна навигация, както и умения за самостоятелно управление на ветроходна яхта в спокойни води.

„Въведение в състезателното ветроходство" - напреднали

Курсът дава задълбочени познания за устройството на ветроходната яхта и основни познания за състезателните правила по ветроходство; умения за самостоятелно управление на ветроходна яхта в умерени метеорологични условия; правоспособност за участие в екипаж на ветроходни регати.

Всяко ниво включва 10 часа теоретична подготовка и 20 часа практическо обучение.

Ръководител и треньор е Явор Колев, под чийто инструктаж са обучени 114 студенти от МУ-Варна в периода 2014-2017 г.

Плавателните съдове, с които университетът разполага, са ветроходна лодка Bavaria 46 Cruiser и моторна лодка Bavaria 29 Sport.

Bavaria 46 Cruiser – предлага пълно ветроходно изживяване, комфорт и всички удобства. Подходяща е за обучения и спорт.

Bavaria 29 Sport – бързоходна моторна лодка, гарантираща обезпечаване, сигурност и подкрепа на университетския отбор по ветроходство във всяка ситуация и даваща възможности за развитие на допълващи дейности. 

Спортните лодки на МУ-Варна потеглиха на първо плаване в морето - Вижте повече

Варна Ченъл Къп - Вижте повече

Държавнопървенство за килови яхти