Регистриране
Медицински университет - Варна
Проф. д-р Параскев Стоянов

Международна дейност

Важна информация

Проведе се VI-тият Международен форум на партньорствата на МУ-Варна

На 8 октомври 2021 г., в рамките на честванията на 60-та годишнина от създаването на университета, се проведе Шестият международен партньорски форум на Медицински университет – Варна. Юбилейното издание на Форума премина под надслов „60 години изграждане на синергии: образование, иновации и партньорства". Участваха близо 90 гости, преподаватели и студенти от МУ- Варна, от които 38 партньори от чуждестранни институции, както и носители на титлата „доктор хонорис кауза" на МУ - Варна. Сред международните участници бяха представители от Италия, Швейцария, Русия, Украйна, САЩ, Обединено кралство, Португалия, Белгия, Германия, Гърция, и др.

Виж повече


Медицински университет – Варна с участие в международната конференция ROHO 2021

В периода 23-24 септември 2021 г. се проведе Международната конференция ROHO 2021 в Букурещ, Румъния. ROHO е ежегодно събитие, което събира здравни специалисти, мениджъри на болници и представители на фармацевтичния бизнес от Европа и света, които обменят опит и добри практики в областта на здравеопазването.

Виж повече


Представители на Медицински университет – Варна участваха в онлайн среща с комисар Мария Габриел

На 17 септември 2021 г. се състоя виртуална среща с комисар Мария Габриел на тема "STEM образование, цифровизация и цифрови умения". По време на срещата бяха поставени ключови въпроси, свързани с възможностите и предизвикателствата в сферата на СТЕМ образованието. Какви са предпоставките за успешно взаимодействие между училища, университети и бизнес, така че те да бъдат част от екосистема, отговаряща на очакванията на младите хора и нуждите на пазара на труда?

Виж повече


Делегация от Кралство Йордания посети МУ-Варна

На 17.09.2021 г. делегация от Кралство Йордания, водена от Н. Пр. д-р Хасан ал Бармауи – почетен консул на кралството в България, посети Медицински университет – Варна. По време на срещата с ректора на университета проф. д-р Валентин Игнатов и директора на Дирекция „Учебна дейност" проф. д-р Албена Керековска бяха обсъдени перспективите за сътрудничество между МУ-Варна и йорданските университети в областта на академичния обмен, както и възможностите за прием на студенти от кралството във Варна.

Виж повече


Проведе се виртуална конференция на Черноморската университетска мрежа в партньорство с Мрежата на университетите от европейските столици

На 18 юни 2020 г. Черноморската университетска мрежа съвместно с Мрежата на университетите от европейските столици (UNICA) проведоха виртуална конференция на тема „Въздействие на COVID-19 върху университетите". Участници в онлайн срещата бяха ректорите и заместник-ректорите на университетите в София (България), Букурещ (Румъния), Тирана (Албания), Белград (Сърбия), Анкара (Турция) и Киев (Украйна). Модератори от страна на Черноморската университетска мрежа беше нейният генерален секретар проф. Еден Мамут, а от страна на UNICA беше президентът й проф. Лучиано Сасо.

Виж повече


Посланикът на Кралство Испания посети МУ-Варна

Посланикът на Кралство Испания в България Н. Пр. Алехандро Поланко днес бе на работно посещение в Медицински университет – Варна, придружаван от Съветника по образователните въпроси г-н Анхел Сантамария и почетния консул за град Варна г-н Христо Досев. Делегацията бе посрещната от Ректора на МУ-Варна проф. д-р Валентин Игнатов и от Директора на дирекция учебна дейност проф. д-р Албена Керековска. Визитата е част от програмата във Варна, посветена на 110 години дипломатически отношения между Испания и България.

Виж повече


“Университети 2030: от визия към реалност“ основна тема на годишната конференция на ЕУА за 2021 г.

а 22-23 април 2021 се проведе годишната конференция на Европейската университетска асоциация в он лайн формат. Темата на събитието беше „Университети 2030: от визия към реалност" и предостави така необходимия дебат относно пътя, който университетите трябва да извървят, за да бъдат устойчиви и актуални на фона на продължаващата климатична криза, фундаменталния технологичен напредък, промените на пазара на труда и натиска, който европейските политически системи изпитват в момента.

Виж повече


Висшето образование и научните изследвания в пост-ковид периода във фокуса на вниманието на университетите от Черноморския регион

На 19 април 2021 г. се проведе онлайн конференция на тема „Висшето образование и научните изследвания в пост-ковид периода". Международният семинар беше организиран от Черноморската университетска мрежа (BSUN) с домакинството на Университета в Баку, Азърбайджан. Близо 250 бяха участниците в уебинара, сред които министрите на висшето образование и науката на Република Азърбайджан и Румъния, ректори на висши училища от страните-членки на Черноморската университетска мрежа, координатори по международно сътрудничество и др.

Виж повече


МУ – Варна участва на годишната конференция и управлението на Европейската асоциация по здравен мениджмънт

В периода 17 – 19 ноември 2020г. се проведе 25-та Годишна конференция на Европейската асоциация по здравен мениджмънт (European Health Management Association - EHMA). Основна тема на тазгодишното издание на форума бе „Здравен мениджмънт: пренареждане на системи, контекст и участници" (Health Management: realigning systems, contexts and players). По програма домакин на събитието трябваше да е Училището по здравни политики и мениджмънт към Университета „Еразъм" в гр. Ротердам (Нидерландия), но поради усложнената обстановка, свързана с COVID-19, то премина изцяло онлайн.

Виж повече


Дигитализацията в образованието и здравеопазването – основна тема на петия Международен форум на партньорствата на МУ-Варна

На 8 октомври 2020 г. за пета поредна година се проведе Международният форум на партньорствата на Медицински университет – Варна. Тази година той премина във виртуална среда и бе на тема „Дигитализацията в образованието и здравеопазването". Над 120 участници – преподаватели, студенти и гости се включиха онлайн в електронната платформа Blackboard на Медицински университет – Варна.

Виж повече


Уважаеми Еразъм студенти,

Във връзка с усложнената обстановка, свързана с разпространението на COVID-19, и с цел опазване на Вашето здраве, в случай че имате притеснения относно престоя си в държавата, в която се намирате в момента, следва незабавно да се свържете с координатора в отдел „Международно сътрудничество" за обсъждане на конкретната ситуация.

Всички въпроси, свързани с мобилност по програма "Еразъм+" трябва да бъдат отправяни към нас по електронна поща или телефон, не се допускат студенти на място:

E-mail: erasmus@mu-varna.bg , Svetlana.panayotova@mu-varna.bg и тел. 052/677 020

Виж повече


Започва подаването на документи за летни стажове на студенти и специализанти в Русия

От 21 февруари до 8 март 2019 г. ще се приемат документи за кандидатстване за традиционните летни стажове в учебните и клинични бази на Първи Московски държавен медицински университет „И. М. Сеченов", Северозападния държавен медицински университет „И. И. Мечников" в Санкт Петербург, Русия и Харковски държавен медицински университет в гр. Харков, Украйна.

Виж повечеЗа трета поредна година МУ-Варна бе организатор и домакин на Международния форум на партньорствата

Представители на 6 държави взеха участие в Международния форум на партньорствата на Медицински университет – Варна, който се проведе на 25-и и 26-и октомври 2018 г.Екип на МУ-Варна обсъди възможности за разширяване на областите на сътрудничество с Университета в Месина, Италия

В периода 7-11 май 2018 г. екип от отдел „Международно сътрудничество" на МУ-Варна проведе работно посещение в Университета в Месина, Италия, като мобилност на персонала с цел обучение в рамките на програма „Еразъм+".

Виж повече


МУ-Варна с нов партньор в Италия

В периода 3-6 април 2018 г. представители на отдел „Международно сътрудничество" в МУ-Варна осъществиха работно посещение в университета в Падуа, Италия, в рамките на програма „Еразъм+". 

Виж повече


Международен форум на партньорствата на Медицински университет - Варна

На 16 и 17 октомври 2017 г. за втора поредна година ще се проведе Международният форум на партньорствата на Медицински университет - Варна. Основната тема на тазгодишната среща „Международни партньорства за младежта – студентски живот и Еразъм+" е вдъхновена от факта, че град Варна е обявен за „Европейска младежка столица" за 2017 година и отбелязването на 30-та годишнина на програма „Еразъм".

Виж повече


МУ-Варна бе представен на Международната седмица по Програма "Еразъм+" в Коимбра

От 5 до 9 юни 2017 г. се проведе Международната седмица по Програма „Еразъм+", организирана от Международния отдел към Факултета по медицина при Университета в Коимбра (Португалия). Основан през 1290 година, той е най-старият университет в страната и сред най-старите в света. С около 25 хиляди студенти и днес Университетът е измежду основните образователни и изследователски центрове на Португалия.

Виж повечеМедицински университет – Варна инициира създаването на международна партньорска мрежа

В рамките на събитията, посветени на 55-та годишнина от основаването на Медицински университет – Варна, на 8 октомври 2016 г. се проведе Първа международна среща на партньорите на МУ-Варна.

Излезе от печат новото информационно издание Информационен каталог за международното сътрудничество на Медицински университет „Проф. д-р Параскев Стоянов“  - Варна за периода 2012 – 2016 г., изцяло подготвен от екипа на Отдел „Международно сътрудничество“. Пълният текст на каталога можете да намерите  тук​​.


По предложение на Отдел „Международно сътрудничество“ Академичният съвет на Медицински университет – Варна одобри следните процедури:
 
ПРОЦЕДУРА ПО РАЗПОЗНАВАНЕ И ПРИЗНАВАНЕ НА ЧУЖДЕСТРАННИ ПАРТНЬОРИ, СКЛЮЧВАНЕ НА ДВУСТРАННИ СПОРАЗУМЕНИЯ ЗА АКАДЕМИЧНО СЪТРУДНИЧЕСТВО И РАБОТА С МЕЖДУНАРОДНИ ПАРТНЬОРИ
И
СЕЛЕКЦИОННА ПРОЦЕДУРА  за подбор на участници в летни стажове в ПМДМУ „И. М. Сеченов“ и СДМУ „И. И. Мечников“, Русия
 
Пълният текст на Процедурите можете да намерите тук​