Регистриране
Медицински университет - Варна
Проф. д-р Параскев Стоянов

За нас

Дейности

Медицински университет-Варна има мисията да създава и развива качествени медицински професионалисти чрез непрекъснато усъвършенстване на техните знания и практически умения. Образователната, обучителна и клинична дейност на УЦИМ-МУ-Варна се осъществява съгласно националното законодателство, нормативните актове и етичните документи в областта на общественото и индивидуалното здраве.

УЦИМ-МУ-Варна работи с най-доброто и качествено оборудване в областта на източната медицина, голям набор нови апарати и консумативи с най-високо качество. Съвременните апарати се съчетават заедно с изпитаните методи от древността.


Апаратура:

 • Биоскенер
Според квантовата медицина в основата на всяка болест стои промяната във въртенето на електроните около собствената ос, както и тази на орбитното въртене на електроните около атомното ядро. Това води до промяна на атомно, на клетъчно и на тъканно ниво. Квантовият анализатор работи на този принцип и представлява високотехнологично устройство, продукт на интеграцията между медицината, биоинформатиката, електроинженерството и др. съвременни науки. Той анализира здравословното състояние и дава препоръки за превенция, като използва квантовите технологии за отчитане на слабото магнитно поле, излъчвано от човешкото тяло. Методът е неинвазивен и дава най-обща представа за локализацията на здравния проблем на пациента. На тази база целенасочено могат да се назначават по преценка на лекари (общопрактикуващи и тесни специалисти) лабораторни изследвания и високоспециализирани диагностични дейности.

 • Елитон

Апаратът „Елитон“ е физиотерапевтичен многофункционален апарат за комплексно въздействие, предназначен за лечение и профилактика на различни заболявания с нискочестотен импулсен ток, импулсни електромагнитни колебания с ниско напрежение, червена и синя светлина и механични честотни звукови колебания. С него се извършват електроакупунктура, квантова, микровибрационна и електромагнитна терапии. Прилага се при заболявания на сърдечно-съдовата, дихателната, ендокринната, опорнодвигателната, гастроинтестиналната и пикочоотделителната системи, както и при посттравматични състояния и заболявания на кожата. Противопоказания за приложението на апарата са злокачествените заболявания, активната форма на туберкулоза, остър миокарден инфаркт, пейсмейкър (кардиостимулатор), бременност, терминална бъбречна недостатъчност.

 • СКЕНАР
СКЕНАР успешно съчетава древните методики и съвременните технически постижения. Ефектите са свързани с нормализиране на хормоналния статус, обмяната на веществата и съдовия тонус, както и регенериране на тъканите. СКЕНАР-терапията има обезболяващо, противовъзпалително, противоалергично и местно хиперемиращо действие. Скъсява се активната фаза на болестния процес и се възпрепятства хронифицирането на заболяванията.
Във връзка с разширените възможности на СКЕНАР и неговите ефекти, той може да се прилага при различни заболявания на уши-нос-гърло, опорно-двигателната, нервната, дихателната, сърдечно-съдовата, гастроинтестиналната и пикочоотделителната системи; гинекологични, кожни, алергични, очни, стоматологични и онкологични заболявания; болков синдром с различна етиология, имунодефицитни състояния при деца. Прилага се и при други състояния  като стрес, фобии, диабетна гангрена, абстинентен синдром, Мениеров синдром, хемофилия. Противопоказания за СКЕНАР-терапията са тежки психически заболявания, алкохолно опиянение, остри инфекциозни заболявания с неизяснена етиология, пейсмейкър (кардиостимулатор). 

 • Медицински лазер „Биолас"
Медицинският лазер „Биолаз“ е подходящ за извършване на лазерпунктура, вкл. и в областта на лицето, работи с червен лазерен диод във видимия светлинен спектър, с постоянен лъч с ниска мощност. Лазерпунктурата е метод на избор във всички случаи, когато класическата акупунктура с акупунктурна игла е противопоказана, както и при бебета и малки деца, кожни и лигавични заболявания.  


 • Апарат за електроакупунктура KWD-808 Multu-purpose Health Device

 
Използва се за електроакупунктура и е шестканален, което позволява да се обхванат по-големи зони. Продуцира импулсни токове с регулируеми параметри. Видът и параметрите на тока се подбират според целта на процедурата – обезболяване, релаксация на спастични мускули, повишена обща възбудимост или стимулиращи методики при обща отпадалост, слабост на мускулатурата на скелета или вътрешните органи, намалено либидо, хормонална стумулация.


Методи на въздействие:

 • Акупунктура

Акупунктурата се счита за един от най-старите терапевтични методи, който се основава на учението за биологичноактивните точки, меридианите и енергията. Съгласно разбирането на съвременната медицина акупунктурното въздействие е утвърден физиотерапевтичен метод и се регулира от българското законодателство чрез медицинския стандарт на специалността „Физикална и рехабилитационна медицина“. В УЦИМ-МУ-Варна се извършва от придобили акупунктурна правоспособност сертифицирани лекари с акупунктурни игли, изработени от неръждаема стомана. Акупунктурните игли, с които работи УЦИМ-МУ-Варна, са за еднократна употреба и са разрешени за употреба от българското законодателство (с дебелина от 0,16 мм до 0,35 мм и дължина до 40 мм). Електроакупунктурата е метод, съчетаващ в себе си въздействието на електрическия ток, въведен през акупунктурните игли. Лазерпунктурата е известна като „светлинна“ игла или „фотопунктура“. Сонопунктурата е прилагане на вибрационна енергия, с помощта на ултразвук в акупунктурните точки. Аурикулотерапията е въздействие (акупресура или акупунктура) върху биологичноактивните точки, разположени в ушната мида. При акупресурата се прилага дозиран натиск в биологичноактивните точки.

 • Моксатерапия (моксибуция)

Метод от китайската традиционна медицина, съчетаващ въздействието на топлина и сушени билки в биологично активните точки. Утвърдена от стандарта на специалността „Физикална и рехабилитационна медицина“, моксатерапията се прилага самостоятелно или в съчетание с акупунктура. Двата метода вървят ръка за ръка още от дълбока древност. Хилядолетната практика е показала, че най-ефективно е нагряването с топлината на тлеещ див пелин с форма на конуси и пури. Пурите биват основно два вида – пресовани бездимни и увити с пореста хартия. Тези, които са завити с хартия, обикновено тлеят по-бързо и отделят дим със силна специфична миризма, която през дихателните пътища оказва допълнително благоприятно въздействие върху цялото тяло.

Мокса тип „Пура“
Самозалепваща се мокса
Иглена мокса

                       

 • Меридианен масаж

Меридианният масаж е традиционна древноизточна китайска техника за балансиране на ума, духа и тялото, използва се самостоятелно или в комбинация с други методи (ароматерапия, акупунктура). Въздействието му е основано на разбирането за меридианната система. Този вид масаж се прилага с цел общо въздействие и релаксация на организма, както и за регулиране на потока на енергия, въздействие върху отделните системи и органи. Принципите за приложение на меридианния масаж са базирани на традиционната китайската медицина за протичането на енергията по меридианите и разположените по тях биологични активни точки. Меридианният масаж се прилага профилактично или при заболявания – дискова херния, слединсултни състояния, цервико-брахиален плексит, лумбо-сакрален радикулит, бронхиална астма, хроничен бронхит, депресия, умора, стрес и безсъние, мигрена и главоболие.

 • Зонотерапия

Зонотерапията води своето историческо начало от древността (Египет, Индия, Китай) и се основава на схващането, че всички органи, жлези или част от тялото, разположени в една зона имат свои рефлексогенни точки в областта на ходилото. Посредством зонотерапията се регулира дисбаланса в човешкия организъм чрез въздействие върху рефлекторните зони на ходилата и дланите. Зонотерапията може да се прилага като помощно диагностично, лечебно и профилактично средство, като самостоятелна процедура или в комбинация с други физикални фактори.


 • Мануален и апаратен лимфен дренаж

Лимфедемът се причинява от нарушен лимфопоток и се проявява клинично с увеличаване на обема и деформация на засегнатия крайник, загуба на функционална способност, физически дискомфорт и психологически дистрес. Мануалният и апаратният лимфен дренаж са основна част от възстановителната лимфна терапия. Мануалният лимфен дренаж представлява нежна масажна техника, която стимулира лимфангиомоторната активност. Специалистите в УЦИМ-МУ-Варна прилагат мануалния лимфен дренаж по методиките на проф. Ледюк и проф. Паскал-Куше. Апаратният лимфен дренаж следва принципите на мануалния, като използва пневматични многокамерни маншети, чрез които се създава последователна компресия. Той може да допълва деконгестивната лимфна терапия, а също така е ефективен и при наднормено тегло и целулит. УЦИМ-МУ-Варна е оборудван с иновативен апарат за лимфен дренаж с осем програми, което позволява индивидуален подход към проблема на пациента.

 • Вендузотерапия

Едно от най-старите средства за лечение са вендузите. Те имат формата на чашки и се изработват от различен материал - стъкло, пластмаса, силикон, бамбук и др. Терапевтичното въздействие на лечението с вендузи се дължи на лекия вакуум между кожата и чашката на вендузата. По рефлекторен път реагират кожните рецептори, получава се хиперемия, активират се биологично-активните точки и се подобрява периферната кръвна и лимфна циркулация. Вендузотерапията намира приложение при възпалителни заболявания на дихателната система, невралгии, радикулити, миозити, простуда и грип.

 • Ароматерапия

Ароматерапията („терапия с аромати“) е метод на лечение с хилядолетна история. От древни времена растенията и техните извлеци, вкл. етерични масла са били неизменна част от народната медицина. Етеричните масла са силно концентрирани натурални продукти със силен, наситен аромат, лесно проникват в кожата и много бързо се изпаряват. Всяко едно от тях представлява уникална смес от химични съединения с  лечебни свойства. Етеричните масла оказват въздействие върху психоемоционалния тонус, функцията на вътрешните органи и поддържат здравето. Прилагат се под формата на  ароматни вани, дифузиране, инхалации, директно върху кожата чрез масаж или в рефлексогенни зони, вътрешен прием. Много добре се съчетават с други източни методи и средства, което подсилва терапевтичния им ефект.

 • Мануален антицелулитен масаж

Целулитът (липодистрофията) e нарушение в структурата на отделните слоеве на кожата, поради неравномерно натрупване на подкожна мастна тъкан и циркулаторни смущения. В медицинската практика това състояние се разглежда не само като козметичен дефект, но и като заболяване, свързано с потенциално сериозна инфекция, засягаща кожната и подкожна тъкан. За  диагностициране  на  целулита  се  прилагат  специфични тестове и изследвания определящи точната локализация,  вида и степента на целулитните натрупвания. Паралелно  с това се извършва общ преглед на цялото тяло, за установяване на съпътстващи заболявания или отклонения в анатомичните структури. В УЦИМ-МУ-Варна се прилага мануален антицелулитен масаж за подобряване на кръвоснабдяването и на лимфния поток в целулитните области, елиминиране на задържаните течности и редуциране на телесните мазнини. Активират се производството на колаген и еластин, повишава се мускулния тонус и функцията на мастните жлези. 

 • Онкорехабилитация

Онкологичното заболяване е с висока степен на социална значимост и предполага готовност на здравната система за полагане на дългосрочни специализирани медицински и рехабилитационни грижи. Онкологичната рехабилитация е възможност за справяне с постоперативните усложнения, както и с някои от страничните ефекти на химиотерапията или лъчелечението. По своята същност тя е съвкупност от няколко кинезитерапевтични техники, изпълнявани в строго определен алгоритъм, с насоченост към лимфедем и тежест на крайниците (горни и долни), болка, парастезии, ограничен обем на движение, умора и апатия. 

 

 • Лечение чрез движение

Лечението чрез движение е съвкупност от методи, техники и средства и  обхваща всички видове и форми на движението като лечебен фактор. Лечението чрез движение се прилага за възстановяване, укрепване и профилактика при заболявания на опорно-двигателната, нервната, сърдечно-съдовата, дихателната, ендокринната, пикочо-отделителната и половата системи. Предимство на кинезитерапията е, че тя няма възрастови ограничения и е подходяща както при деца, така и при възрастни. Екипът на УЦИМ-МУ-Варна е профилиран в различни направления на лечението чрез движение с цел подобряване качеството на живот на пациента.