Регистриране
Медицински университет - Варна
Проф. д-р Параскев Стоянов

Новини и Събития

ХVI международен конгрес по колоректална хирургия бе открит във Варна

На 3 октомври в Археологически музей - Варна бе дадено началото на ХVI международен конгрес по колоректална хирургия, организиран от Клиниката по колопроктология към Катедрата по обща и оперативна хирургия на Медицински университет – Варна.

Приветствие към присъстващите отправиха президентът на конгреса проф. д-р Красимир Иванов, председателят на Европейското хирургическо дружество проф. д-р Росен Маджов и почетният председател на конгреса проф. д-р Темелко Темелков.

За приятната атмосфера и доброто настроение на гостите се погрижиха представителният духов оркестър на военноморските сили, част от студентите от Студентски танцов ансамбъл "Диана" и четвъртокурсникът Сезгин Алков.

Конгресът има за цел да бъде отделено специално внимание на иновациите в транслационната и персонализираната медицина, лапароскопската и роботизирана хирургия. Той започва като ежегодна съвместна инициатива на Българското хирургическо дружество, Медицински университет - Варна и Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Св. Марина" - Варна.  

„Предизвикателствата на новото хилядолетие свързани с нововъведенията в модерната диагностика, лечението и профилактиката на заболяванията на дебелото черво, ректума и ануса са с нарастващо социално-медицинско значение в световен мащаб."- сподели проф. Иванов.

По време на форума, хирурзи от цял свят ще споделят своя опит, развивайки интердисциплинарните области в колоректалната и коремната хирургия. Тази година участие взимат чуждестранни лектори от Германия, Австрия, Белгия, Франция, Полша, Украйна, Италия, Румъния, Турция и Дубай, които са водещи имена в своята сфера.

Конгресът продължава до 5 октомври, а основните тематични направления, които учените ще разгледат, са:

  • Злокачествени заболявания на колона, ректума и ануса;
  • Възпалителни заболявания на дебелото черво;
  • Функционални нарушения на колона, ректума и ануса;
  • Хирургия при чернодробни метастази от колоректален карцином;
  • Иновации в колопроктологията.

 

Вероника Стоянова


_________________________________________________________________________________________________