Регистриране
Медицински университет - Варна
Проф. д-р Параскев Стоянов

Новини и Събития

Студентка от МУ-Варна е избрана за младежки посланик за България на Европейския кодекс за борба с рака

Второкурсничката в специалност „Медицина" на МУ-Варна,  Красимира Зайкова, бе определена от борда на Асоциацията на Европейските лиги за борба с рака (ECL) за младежки посланик на Европейския кодекс за борба с рака (ECAC) за България.

Красимира е първият младежки посланик, който представя България. През периода на своя мандат, тя трябва да предава положителни здравни послания на обществото с цел възпитаване на поведение, подкрепящо здравето, под формата на конференции, срещи, обучения и други.

Предвид конкурсния характер, изборът на борда на Асоциацията на Европейските лиги за борба с рака (ECL)  е още едно доказателство за отличната подготовка по социална медицина, която дава МУ-Варна на студентите си.

Създадена през 2012 г., групата на младежките посланици на Европейския кодекс за борба с рака получава подкрепа от ECL - огранизация с нестопанска цел, базирана в Брюксел, която представлява национални и регионални лиги за борба с рак в Европа. ECL обединява високо мотивирани млади хора от повече от 30 различни държави в Европа. Младежките посланици са студенти и млади професионалисти от различни дисциплини, включително медицина, обществено здраве, право и политически науки. ECAC е инициатива на Европейската комисия, разработена от Международната агенция за изследване на рака на СЗО. Тя има за цел да информира хората относно действията, които те могат да предприемат за себе си или за техните семейства, за да намалят риска от рак.


_________________________________________________________________________________________________